Hei.
Jeg har en toller retriver som nå er 9 måneder gammel. Når han var 4 måneder, brakk han det venstre bakbeinet. Han gikk med gips i 3 1/2 uke. Han halter litt ennå. Så det jeg lurer på er hvordan jeg skal trene opp det beinet? Det eneste jeg har gjort er noen små svømmeturer i sommer + gåturer og litt jogging. Det hadde vært veldig fint om du kunne hjelpe oss.
Hilsen Heidi og Ricky.
Trene opp bakbein etter beinbrudd.
Svar fra Jan Vidar Dahle
I utgangspunktet skal en hund ikke trenes før den slutter å halte. En gammel tommelfingerregel for hunder som halter er at de bør ha dobbel så lang hvile som den tida de har haltet. Om en hund altså halter en dag, før den så slutter å halte, så skal den etter dette ha to døgns ro før den kan trenes igjen. Men dette er bare en veiledning, som ofte ikke stemmer i konkrete tilfeller. Ingen hunder er helt like, og ikke alle skader kan sammenliknes. Vi mener heller ikke bestandig det samme når vi prater om «trening».
I tilfellet med din unghund bør du utarbeide et treningsprogram i samråd med den veterinæren som har behandlet bruddet eller en annen meget kvalifisert veterinær. Denne veterinæren må undersøke hvordan muskulaturen er utviklet på de to bakbeina, og hva haltinga kan skyldes.
Problemet for meg er at jeg ikke vet noe om bruddet hunden din er behandlet for. Et brudd kan jo være alt fra en avsprengt, liten beinbit til knuste knokler. Nerver kan være skadde, det samme kan sener og muskler. Uansett kan det også være snakk om forkalkninger som oppstår etter bruddet – alt dette må veterinæren din uttale seg om.
Når hunden er garantert klar for opptrening blir det i begynnelsen viktig å kontrollere dens utfoldelse best mulig. Dette betyr gjerne rusleturer i bånd, kanskje svømmetrening om det er mulig og etter hvert joggeturer. Når hunden ikke halter og har gjenvunnet styrken er tida kommet for å trene i mer ulendt terreng, først i bånd, siden løs.
Nok en gang understreker jeg at du må rette dette spørsmålet til en veterinær som i detalj kjenner hundens tilstand. Alt jeg kan gjøre er å ønske deg og hunden din lykke til videre. Flere fantastiske brukshunder har vært utsatt for beinbrudd som unghunder, og siden blitt utrolig spreke og flinke. Og på grunn av sjukdommen og det langtekkelige arbeidet med å bli frisk igjen oppstår det gjerne et nært og godt forhold mellom eieren og hunden.
Jan Vidar Dahle