Har nettopp fått en 8 måneders rottweillertispe og lurer på hvor hardt jeg kan trene henne med tanke på å unngå HD. Dette er jo en rase som er dispontert for HD. Vet at man bør trene minst mulig på asfalt. Personer jeg har snakket sier forskjellig i forhold til turgåing. Jeg går tur med hunden 3 ganger pr dag. Hvor lange turer kan jeg gå, hva er den optimale turlengden. Enkelte mener at jeg ikke bør gå turer som er lengre enn ca 1 time. Andre er uenig i dette. Jeg har gått en tur med henne som tok ca 3 timer. Er så lange turer skadelig hun har bestandig lyst til å gå tur. Når jeg går tur med henne går hun delvis i band i rolig tempo, men der jeg trygt kan ha en løs for hun springe fritt. Vi bor i nærheten av et vann og til sommeren vil hun også få anledning til å svømme.
Trening av unghund
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Det er flott at du har et variert aktivitetstilbud til hunden din – det er viktig. For valpen er det i første omgang viktig å utvikle balanse, smidighet og koordinasjon, og at all trening økes gradvis og forsiktig!
Ved å la turene være varierte – både når det gjelder tempo og underlag har du oppnådd mye. Hvis du i tillegg passer på at hun må bevege seg under, rundt, over og mellom trestammer, trær, kvister, stener, stokker osv – så har du oppnådd mye!
Dersom du går en 3 timer lang tur med en utrent hund blir det feil uansett hundens alder og helse. Hvis du går en 3 timer lang tur med en hund som er godt trent, er det ikke noe problem. Når du er på tur med en valp, bør du legge inn nok tid til gode pauser underveis.
Så vidt jeg kjenner til er det ikke mulig å påføre hunden HD ved fysisk trening – tvertimot vil en godt muskelsatt hund ha mye mindre problemer dersom den har HD enn en utrent hund med lite muskelmasse.
HD er en lidelse som utvikles hos individer som er genetisk disponert for det, og som du som eier i svært liten grad kan påvirke i negativ retning. Det er to ting du som eier kan gjøre for å forverre din hunds eventuelle HD status:
– det ene er å la den vokse opp som overvektig valp med den ekstra belastningen det er på et voksende skjelett
– det andre er å gi den for liten mulighet til å bevege seg naturlig – det hindrer normal utvikling av ledd og muskulatur.
Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no