Trening av voksen hund

Jeg har en flatcoated hannhund som blir 7 år.
Han trener ikke så mye på egenhånd nå i voksen alder. Har bestandig gått mye tur, kløvet og snørekjørt på vinteren. Han får 1 times tur hver dag der han løper fritt, ofte sammen med andre hunder. Han holder nok kondisjonen vedlike, men øker den ikke, er blitt litt energiøkonomisk i voksen alder. Akkurat nå er han et par kilo for tung. Jeg tenkte jeg skulle begynne å sykle med han, og spørsmålet mitt er; hvor mange ganger i uken bør jeg sykle med han, og hvor langt bør jeg sykle. Han er i normalt god kondisjon, men skulle ønsket den bedre. Han blir mye brukt til brukskonkurranser, og presterer selvfølgelig bedre når han er i god form. Tenkte jeg skulle bruke vinteren til å få han i god form igjen.
Han drar ikke når vi sykler, og som regel sykler jeg ikke fortere enn at han kan trave.
Han er en tung hund i utgangspunktet, veier
ca 38 kilo når han er i match vekt, nå er han nesten 40 kilo.
Er litt redd for at for mye sykling kan føre til belastningsskader, men anser sykling som den beste treningsformen jeg kan gi han.
På sommeren får han mye svømmetrening, men det begrenser seg selv nå når vinteren er på tur.
Med vennlig hilsen
Irene

Svar fra Jan Vidar Dahle

Tyve minutters sykkelturer et par, tre ganger i uka kan være en fin start. Etter to, tre uker er det vanligvis trygt å øke treningsmengden cirka ti prosent i uka. Pass også på at hunden får et par dager i uka uten noe særlig fysisk trening. Dette med hvile er veldig viktig. All trening er strengt tatt nedbrytning, og som hundekroppen kompenserer for ved å legge inn en ekstra reserve, en formforbedring. God trening er derfor helt avhengig av god hvile. På hviledager kan hunden rusle sammen med deg på vanlige lufteturer, den må altså ikke ligge og sove hele tida, kun slippe fysisk belastning.

Risikoen for belastningsskader ved sykling er svært liten om du følger noen enkle råd. Mindre enn ved å løpe løs:

– Tren på grusveier eller annet mykt underlag.
– Start roligere enn du avslutter, la hunden bli varm før du øker farta.
– Dersom du legger inn noen sekunders galoppering nå og da, så legg disse til oppoverbakker.
– Nedover kan du bremse ned til gangfart. Det er høy fart på flater og nedover som kan gi skader. Da belastes skuldrene og frambeina mye samtidig som hunden kanskje bremser eller vippes ut av balanse og trør feil.
– Pass på at hunden virkelig koser seg. Den psykiske belastningen ved sykling kan være betydelig.
– Avslutt med lek eller at hunden får rusle litt løs eller i bånd, for å løse opp.
– Følg med på reaksjonen når hunden har sovet etter trening. Virker den stiv og støl har du trent for hardt og bør vente ei uke før neste, roligere økt.

Lykke til!

Jan Vidar Dahle