Trening og fôr ved rehabilitering

Hei,
Jeg har en riesenschnauzertispe på 2½ år.
Hun var tidigere i forholdsvis god trim, da vi trener redning, bruks og går lange turer.
Det seneste halvåret har hun hatt maximalt uhell og foruten diverse skader på labber og bein og knust tann (hun er ganske vill :-)), så fick hun livmorbetennelse og ble operert, men med tillstötene komplikationer. Hun er fortsatt konvalesent (3 uker etter op.) men jeg kan nå begynne og öke på turene, og langsomt bygge henne opp igjen.
Til mitt förste spörsmål;
Har du forslag på et treningsopplegg som kan passe,
siden hun mer eller mindre har stått stille de senenste månederne og alltså har null kondisjon og med tanke på hvad hun er gått igenom?

Jeg har sett det skrives en del om mat og matvaner.
Etter operationen, raste maven hennes og for tilfelle spiser hun et veterinärfôr, ellers har jeg gitt henne 50-50 vom-törrfor og bein og gullerot et par ganger i uka å gnage på.
Hun spiser ikke om hun ikke har jobbet hart. Hun er alltså vanligvis tynn, men ikke mager (veier normalt ca 27-28kg, nå under 25kg).
Som valp prövde jeg med å ta bort matskålen om hun ikke spiste. Da spiste hun ikke på 8 dager og det syntes jeg var litt for lenge for en valp.
Jeg oppdaget at viss hun bare fick i sig litt, så gikk kvalmen over og hun kunne spise lidt, hun var/er alltså kvalm om hun ikke har lidt i maven(hun liker ikke surmelk eller yogurt).
Siden hun er så tynn og småspist, vill jeg att hun spiser tre ganger om dagen, for å ta til vare näringen.

Så till mitt neste spörsmål;
Har du noe forslag på diet som kanskje gör att hun ikke er så sur i maven, får bedre appetitt + at jeg kan få henne opp i vekt igen nå etter operationen?
Nina

Svar fra Jan Vidar Dahle

Fôring av hunden deres bør foregå i samråd med veterinær. Men jeg vil tro rå, kjøttfulle ben og lettkokte egg bør passe bra. Det samme gjelder rødt kjøtt og innmat/slakterester.

Når det gjelder trening i og etter rekonvalesens gjelder det først og fremst å kontrollere aktivitetene ved hjelp av kobbel. Gå med hunden koblet, stadig lengre turer. Etter hvert med langline. Mye hvile mellom turene. Løp litt med hunden innimellom. Varier underlaget. Legg vekt på at hunden får et mest mulig konfortabelt hvilested. Ikke slipp hunden løs i skogen før dere er helt sikre på at den vil tåle belastningen med fri løping i terrenget. Det lønner seg å være tålmodig og vente med friløping til hunden er helt restituert.

Jan Vidar Dahle