Trim?

Hei!
Jeg lurer på hvor mye morsjon en Berner Sennenhund trenger?

Svar fra Jan Vidar Dahle

Behovet for mosjon, aktivitet og hvile er variabelt og avhenger av hundens tilbøyelighet til stress og av hvordan du forventer at hunden skal fungere. Jeg vet heller ikke hva du mener med mosjon. For en hund kan det for eksempel være svært stressende og belastende å være vant til et lavt aktivitetsnivå og så plutselig utsettes for stor psykisk og fysisk påkjenning. Og motsatt kan plutselig opphør av aktiviteter hunden er vant til føre til ubehag.

Jeg tar altså utgangspunkt i hva som skal til for at hunden din trives. Og det har å gjøre med hvordan den lever og hvordan den er. Dersom jeg skulle tatt utgangspunkt i at du har et mål, for eksempel at hunden skal nå et høyest mulig nivå i en eller annen hundesport, så kunne jeg vel vært mer spesifikk og foreslått et slags treningsprogram.

Du bør i hvert fall kunne gå ut fra at hunden foretrekker et par timers rusletur i bånd hver dag. Her må den få rikelig tid til å snuse og undersøke. De dagene den får løpe en time eller to i skogen mens du rusler sammen med den trenger den ikke lange promenadene i bånd. Tre, fire sånne ukentlige turer vil gi hunden god kondisjon, et godt grunnlag for å dra på lengre overnattingsturer hvor den kanskje bærer kløv eller trekker pulk. Altså kan hunden godt få løpe seg litt sliten annenhver dag. Det er skippertakene som ikke er bra. Kontiunitet er viktig.

For hunden er det mest givende dersom du går utenom stier, og heller oppsøker variert og gjerne veldig kupert terreng hvor den må streve og bruke evnene sine for å ta seg fram. Å stanse opp og slappe av er også viktig. Hunden har godt av å bli koblet i pausene, og venne seg til å hvile også i skogen (dersom den kan være litt oppkavet).

Det som er viktig er at hunden ikke utsettes for stress dag etter dag. Å aldri få hvile skikkelig skaper en slik form for vedvarende stress. Det samme dersom hunden tilvennes et høyere aktivitetsnivå, for så å plutselig ikke få utløp for den aktiviteten den nå er blitt vant til.

Vær også oppmerksom på at det fins mange aktiviteter som faktisk roer ned hunden i steden for å stresse den opp. Rolige oppgaver som krever konsentrasjon kan derfor være bra med jevne mellomrom. Dersom hunden gir deg problemer skal du ikke nødvendigvis la den løpe seg trøtt og rolig i skogen. Dette kan siden bare forsterke problemene. Ofte trenger en stresset hund hvile uten forstyrrelser eller ofte arbeidsoppgaver som krever konsentrasjon, ikke nødvendigvis fysisk utfoldelse.

Utgangspunktene våre er forskjellige. Selv driver jeg jo med sledehunder. Disse trenes så hardt at de blir svært følsomme for stress. Etter lange, krevende turer eller løp må de da få «løpe seg ned». De kan ikke plutselig ta ferie, siden et brått treningsavbrekk blir en hard påkjenning for dem. I blant er den beste løsningen for overtrente, hyperstressede hunder, ikke bare hvile, men lett dressurtrening, hvor vi legger vekt på at hunden skal lykkes og føle seg vel. Klikketrening her er veldig bra.

Og vi er veldig opptatt av å sørge for at kvaliteten på hvilen blir best mulig, med ro, passe temperatur osv. og at hundene likevel slipper å være alene. Ensomhet kan være svært opprivende for hunder. Altså: Desto mer aktivitet hunden får, desto viktigere blir det at hunden også får god hvile og avslappende arbeidsoppgaver som krever at de får brukt nesa og hodet!

Hunder er fra naturens side tilpasset et nokså høyt aktivitetsnivå. De har en utrolig fysikk, og elsker å utfolde seg. Men som vi ser er ikke svaret på alle problemer lengre skogsturer.

Dersom du vil vite sikkert om hunden din holder seg i form eller blir i bedre form kan du ta pulsen på den når den ligger avslappet og hviler innendørs. Pulsen kjenner du oppe på innsiden av lårene. Dersom hundens hvilepuls går ned uke for uke, så blir den i bedre form av treningen. Dersom den trenes ganske mye, og at hvilepulsen likevel stiger eller holder seg konstant, så er dette en klar indikasjon på overtrening. Overtrening er en alvorlig tilstand som kan kreve flere ukers hvile for å gå over. I hvileperioden må selvsagt hunden få rusleturer i bånd og psykisk stimulering. Blant sledehunder i trening kan dette ofte være en problemstilling, men jeg tviler vel på at overtrening er et typisk problem blant familiehunder. Unntaket er dersom hunden vanligvis ikke får noe særlig mosjon, og så plutselig tas med på krevende langturer eller for eksempel sykkeltrening. En hund som ikke er gradvis trent opp vil raskt bli i dårligere form (!) av slike skippertak. Dessuten får den stressproblemer.

Jan Vidar Dahle