Tørrfisk

Hei!

Har fått tak på meget stor tørrfisk, og lurer litt på hvordan best fôre hundene med tørrfisk. Har hørt den kan svelle veldig opp, og jeg lurer da på om man bør være obs på å ikke gi tørrfisk rett før/etter et måltid?
Og hvor stor bit kan en voksen Gordonsetter f.eks. få i gangen?

Et annet spørsmål; har en diskusjon om hvorhvidt det er forsvarlig å gå/sykte i gåtempo 8 km med en Setter valp på 4 mnd. Har selv ikke allverdens erf. med denne rasen, men mener at disse hundene trolig også bør ta det litt «rolig» mht sener,muskler,skjellett mens de enda er så unge, på samme vis som tyngre raser?

Svar fra Jan Vidar Dahle

Settere er relativt tidlig utviklet, særlig tispene. Uansett vet du selv hvor hardt de løper når de er løse i skogen – en sykkeltur for en settervalp kan være barnemat mot å løpe løs. Eneste du skal være oppmerksom på er at selv om det å trave og løpe i rolig galopp ikke er spesielt anstrengende for en setter hvis underlaget er mykt, så gir denne treningsformen ensidig belastning og kan være mentalt veldig intenst når hunden hele tiden må avpasse løpingen etter sykkelen. Jeg anbefaler derfor å ikke overdrive. Ta gjerne noen stopp og gjør noe annet nå og da på sykkelturen. For eksempel leke eller plaske i vann om det fins. Og i nedoverbakker er det lurt å ta det veldig rolig, selv med voksne hunder.

Selv har jeg likt godt å trene snørekjøring eller sykling med valper to, tre turer uka fra de er omtrent fem måneder gamle. Før den alderen kan vi også bruke sykkelen, men da i spasertempo og med full frihet til å stanse og snuse når som helst og hvor som helst. Jeg snakker da om meget atletiske jakt- og/eller trekkhunder, som blir under 25 kg som voksne. Mer storvokste hunder krever atskillig mer forsiktighet. Det samme gjelder hundetyper uten den løpsgleden og fysiske evnen som fuglehunder er i besittelse av.

Men om du går raskt en time med hunden i bånd eller sykler en time med den i det samme båndet og med den samme farta, ja da ser ikke jeg forskjellen. Å rusle med god tid og 500 snusestopp er derimot mer skånsomt, og slike rusleturer er viktige for alle hunder.

Lykke til videre!

Jan Vidar Dahle