Ulv

Siden du tydeligvis har litt oversikt over ulver i Norges land, kanskje du kan svare meg på dette spørsmålet?
Det har i senere tid versert rykter om at en enslig ulv har blitt satt ut i Stokke komune, Vestfold for å se hvor den vandret. Dette skal være bekreftet av en pålitelig kilde, men det er ikke alment kjent rundomkring.
Har du noen kjenskap til dette? Synes det høres litt merkelig, men tenkte jeg skulle forhøre meg litt! Mener det er greit å vite, hvis det er sant…

Svar fra Runar Næss

Hei,

det har helt siden -70 tallet versert div. rykter om utsatte ulver både i Sverige og Norge. I 40 år har folk «varmet opp» disse ryktene fra tid til annen med nye historier, og i like mange år har det vært det samme sannhetsgehaltet – nemlig intet! Det finnes ikke et (1) eneste bevis eller sågar indisier på at det har vært satt ut ulv noen gang i Skandinavia, verken den gang eller nå. Det har blitt etterforsket så mange ganger og de «pålitelige kildene» har aldri vist seg å være førstehånds informasjon, de har alltid hørt det av en annen «pålitelig kilde» – slik alle gode rykter skal være 😉 Det er av Norske Skog og andre satt opp en belønning på flere hundre tusen kroner til den som kan bevise eller komme med fellende opplysninger om utplassering av ulv i Norge, men ingen har til nå hentet pengene.

Ulv vandrer over store områder og kan dukke opp hvor som helst i landet. Hver gang det dukker opp ulv i et nytt område, så kan du være ganske sikker på at ryktet om at den er utsatt kommer hakk i hel. Og hver gang noen ser den, eller ser spor av den på «nært hold», så kommer påstanden om at det må være en hybrid – like sikkert som at sola står opp i øst 😉

At utsetting av ulv (sågar radiomerket?) skulle kunne forgå ubemerket og uten allmennhetens viten anser jeg rent faglig som ganske usannsynlig – likegyldig om jeg måtte være for eller mot å ha ulv i Norge. Det skal et stort apparat til for å flytte en ulv – det er ikke noe man «bare gjør» sånn uten videre – og det ville innebære flere problemer som ville være avslørende, både i forkant og etterkant. Det ville dessuten være grov faunakriminalitet, med en strafferamme på inntil 6 år. Nei, jeg tror jeg trygt kan si at vi må leve med disse ryktene også i tiden framover, men sannhet – det er det nok ikke!

MVH,
Runar Næss