ulykkelig klikkerhund

hei!

Jeg har en lundehund på et år som jeg har klikkertrent med siden han var liten. Dette er den første hunden min og det er ikke alltid teknikken sitter helt som den skal, men i det siste har vi trent inn utgangsstilling/fot med kassemetoden og kost oss masse. Hunden har vært kjempeflink, og dette har også inspirert samboern min til å prøve. Så en dag overlot jeg klikker og godbiter til samboern, med et skikkelig uventet resultat; Hunden ble usikker på hva han skulle gjøre, og gjemte seg bak beina mine. Da jeg flyttet meg unna krøyp han nærmest inn i buret og ble liggende der og logre med bare haletippen og så generelt veldig ulykkelig ut. Både samboern og jeg fikk sjokk, og trodde først at hunden var redd ham. Men siden har hunden reagert tilsvarende når jeg prøver å klikkertrene; med en gang han blir litt usikker på hva han skal gjøre så kryper han sammen og vil bare gjemme seg. Det virker som om hele kassemetoden er glemt. Vi har aldri trent med straff, så jeg hadde aldri trodd han skulle reagere sånn.

Er det normalt at hunder får en sånn «knekk»?

Vi har reagert med å «lokke» han ut av buret igjen med å få han til å targete hånden først inne i buret og så lenger ut til han er ute, og så prøver vi igjen på den øvelsen vi egentlig holdt på med. syns du det er en grei måte å håndtere det på? Er det noe annet vi kan gjøre for å få tilbake den glade klikkerhunden vår igjen?

hilsen usikker klikkertrener

Svar fra Marianne Tønseth

Hei
Høres ut som om hunden din av en eller anne grunn har fått en negativ kobling til treningssituasjonen. Hva som har skjedd er vanskelig å vite,men framover bør du fokusere på at
1. hunden selv tar intitiativet til å starte treningen ved at den frivillig tilby en adferd.
2. du må belønne med noe hunden virkelig setter pris på, slå deg løs og ha det gøy!
3. ikke ha for høye kriterier, tren på ting som hunden kan ganske godt.
4. hvis hunden gjør feil eller ikke klarer oppgaven er det viktig at du umiddelbart senker kriteriene dine uten å gjøre noen større nummer av feilen ( ikke bruk timeout eller noe feil signal)
Følger du disse rådene er jeg sikker på at det ikke går lang tid før du har den glade klikkerhunden din tilbake. Lykke til med treningen 🙂