Hei!
Når jeg får min neste hund, ønsker jeg å prøve å trene den opp til å bli redningshund.
Er inneforstått med at jeg må bruke mye tid og noe penger for å få det til. Det jeg lurer på, er hvordan det fungerer når man blir kalt ut på oppdrag. Må man være forberedt på å dra ut hele året, 24 timer i døgnet?
Må man ha en avtale med jobb, slik at man kan få fri hvis man blir kalt ut?
På forhånd takk!
Hilsen Hege
Svar fra Ulf Boger
Hei Hege
Norske Redningshunder er en frivillig organisasjon. Det betyr at du i prinsipp ikke kan pålegges noe som helst. MEN det sier seg selv at når du velger å bruke mye tid og penger på å utdanne en redningshund, og organisasjonen bruker mye tid og penger på deg, vil det være litt dumt om du ikke bruker hunden din dersom dere blir godkjent en gang i fremtiden.
Beredskapen fungerer slik at alle de godkjente hundene står til disposisjon for Hovedredningssentralene, og kalles ut via våre beredskapsansvarlige. Det er en beredskapsansvarlig i hvert distrikt. Dersom du i en periode ikke kan stå på berdskap gir du beskjed om dette til din BA. Blir det leteaksjoner da kalles du ikke ut. Med andre ord, du trenger ikke stå på konstant beredskap 24 timer i døgnet 7 dager i uka 365 dager i året. Det viktigste er at BA vet når du ikke er tilgjengelig.
Når det gjelder jobb er det noen som er så heldige å ha en arbeidsgiver som gir fri med lønn for å delta på leteaksjoner. Andre har en annen tilnærming, mens atter andre har store problemer med å la folk få fri i arbeidstiden av naturlige årsaker. Leger og sykepleiere er et godt eksempel på den siste kategorien. Uansett hvilket yrke du har kan det nok være en fordel å ha en eller annen avtale med arbeidsgiver, om ikke annet for at arbeidsgiver skal være klar over hva du driver med. Jobber du i det offentlige er dette ofte regulert gjennom sentrale avtaler.
Håper dette besvarer dine spørsmål. Lykke til med hundeholdet og treningen.
Hilsen Ulf