Hallo!
Jeg har en golden hanne som i vinter har vært plaget med sårutslett på testikklene som verken dyrlegen eller jeg finner ut av. Det ser ut som runde brannsår. disse vesker en del, og svir selvsagt. Trodde det kom p.g.a fuktighet, men nå har han vært tørr og fin, – og nå har det kommet en liten rose der igjen. Det eneste som ser ut til å roe det er kanesten sopp salve, men det tar tid å lege. Har du noen forslag til hva som bør gjøres.
Er kjempe takknemlig for svar. Vet du om noen hudspes. du kanskje kan anbefale på østlands område?
Tusen takk
Utslett på testiklene
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei
Du sier ikke noe om alderen på hunden din. Dette kan være av betydning for om det er sannsynelig at den lider av noen type allergi, eller f. eks parasitter. Den kan ha vært utsatt f. eks forfrysninger på testiklene, noe du kan se senskader av nå. Huden har få måter å reagere på v skade, og mange årsaker vil gi hudforandringer slik du har beskrevet. Huden på testiklene er meget tynn og dårlig beskyttet med pels, og dermed mer utsatt for forfrysningsskader, kontaktallergi, bitt og parasitter med mer enn annen hud. Andre typiske lite behårete områder er armhule, lysken og mellom tærne og under beina. Dette er også typiske områder for hudforandringer. Jeg synes hunden din bør få en skikkelig hudutredning for å lete etter årsaker til dette. I denne bør det inngå hudprøver som dyrlegen kan se på i mikroskop for å lete etter parasitter, sopp sporer, eller karakteristiske hårforandringer. Videre vil det være lurt å ta en blodprøve for om mulig lete etter hormonelle eller andre systemiske sykdommer. En hudbiopsi som sendes til et laboratoriet vil også kunne gi verdifull informasjon. Allergi testing kan også komme på tale, da evn blodprøve for å sjekke om det er noe i miljøet hunden din puster inn og får utslett av. Dette kalles atopisk allergi. Det kan også være kontaktallergi, hvis hunden din har en syntetisk matte, eller ligger på f. eks gummi. Slikking og kløing må unngås da dette forverrer alle hudtilstander.
Hudutredning er ofte et langt lerret å bleke, men gjøres det nøye og systematisk kan en komme til bunns i saken. De fleste større klinikker vil kunne foreta gode hudutredninger. Skal du ha spesialisthjelp må du evn forsøke Norges Veterinær Høgskole, og evn be din dyrlege om rekvirering til indremedisinsk avdeling der.
Lykke til
Vennlig hilsen Marit Vader, Dyret i Sentrum AS