Utstilling og stress

Jeg leste svaret ditt ang. bruk av Bachs blomstermedisin mot stress på utstilling. Du skriver at du ikke bør gå på utstilling med en hund som blir stresset av det, men miljøtrene den på forhånd slik at den ikke blir stresset. Hvordan vil du anbefale å miljøtrene en hund til å takle det? Det er jo ganske mange ting på en utstilling som er spesielt. Jeg har selv en cavalier som jeg stiller ut av og til, tidligere hadde jeg problemer med at hun ble veldig usikker og ville helt bare gjemme seg, nå går det mye bedre, men hun blir jo sliten av det. Jeg prøver å tenke over hvordan vi gjør det når vi er på utstilling, f.eks. sitter hun i bur når vi går inn i hallen. Jeg prøver å ha henne ut av buret i passe porsjoner, øve litt med henne og gi henne godbit slik at det skal bli kjekt å være der. Og det har blitt bedre for hver gang vi har stilt ut. Men jeg skjønner ikke helt hvoordan vi skulle miljøtrent henne så mye for dette uten å være på utstilling. Kan du gi en «oppskrift» på hvordan du ville ha gjort det?

Svar fra Turid Rugaas

Ved å vende en hund til mange forskjellige ting, både lyder, synsinntrykk og lukter, tette steder osv litt etter litt, så vil de lære å mestre mere og mere, til de er «vaksinert» mot det meste, og vet at de kan takle det. Det er bare å legge en plan for progresjon på miljøtrening av alt mulig, og la hunden få mye anledning til å undersøke nye steder når de oppsøkes. Jeg har gjort dette med egne hunder, og gjør en det bevisst og på hundens premisser, lar dem få en «nødutgang» hvis en skulle gå litt fort fram, lar dem få mye anledning til utforskning, så er det utrolig hvor trygge de blir på alt. Nye lyder, nye steder, mye folk, masse bråk, – de takler det også etterhvert, fordi de er «vaksinert».

Det som ofte blir feil er at folk starter med for mye og for voldsomt, slik at engstelsen og usikkerheten oppstår, og det blir vanskelig å lære og takle det. Ingen lærer noe vesentlig når de er stresset. det hjelper da ikke så veldig mye med godbiter og ros heller, det kan faktisk i noen tilfelle virke stikk motsatt.

Start med å sette opp en plan. Du vet hvor hunden er helt trygg og avslappet. Neste punkt vil være å finne steder med LITT mere og LITT annerledes lyder og andre inntrykk. Gå på nytt sted 2-3 ganger i uka, er hunden helt fortrolig med det stedet, så finner du et nytt og et nytt. Parkeringsplasser, bussterminaler, en ny vei med litt mere trafikk enn den er vant til, bensinstasjon, utenfor en bedrift med nye lyder, siden kanskje inn der. Hvis du ser deg omkring, så finner du tusenvis av muligheter. Hele poenget er bare å ta det litt etter litt, i den takten hunden føler seg helt fin der, og tør/får lov til/liker å utforske. En hund som ikke setter igang å utforske et nytt sted, er enten avlært å gjøre (har ikke fått lov) eller er for usikker til å gjøre det. Nysgjerrighet er et sunnhetstegn.

Jeg kaller dette å «vaksinere» hunden mot å bli redd og sint, og det er utrolig effektivt. De vil takle mange ting som andre ikke gjør; tordenvær, nyttårsraketter, utstillinger, og nye, kanskje ting som kan virke skremmende.

Turid Rugaas