Utvidet meny

Jeg har begynt å utvide menyen til hunden min. Han fikk tidligere kun tørrfor, samt litt frosset vom innimellom. Nå har jeg prøvd å fore på Norwegian Polar OG tørrfor en periode, og det har vært kjempepositivt. Jeg ønsker nå å gå over til å fore hunden med bare «ferske» varer, altså prøve å unngå tørrfor. Det jeg hadde tenkt meg var å la Nowegian Polar være grunnstammen (gir ca 1/4 kg av det), og så spe på med annet slakteavfall (jeg har sjekket prisene – og der er det faktisk masse penger å spare). Der får man kjøpt vom, og en sammenblanding av innmat og diverse fra svin. Kan hunden spise all slag innmat, eller er det noe man bør unngå? Tror du jeg trenger å gi ham noe vitamintiskudd i tillegg? Kan du gi meg en nogenlunde oversikt over hvor mye jeg bør gi av hver del sånn til vanlig? Hunden er en schäfer på 15 måneder, som veier ca 35 kg nå. Jeg trenger «oppskriften» på hvor mye for han bør få i hvileperioder, og så gir jeg ham mer når han har vært i større aktivitet. Har ogs! å funnet ut at oksehaler er populært. Både kjøtt og bein falt i smak. Hvis han begynner å bli for fet, regner jeg med at jeg bare kan redusere mengden for, eller er han avhengig av å ha en viss mengde pr. dag slik at jeg da må gi ham noe som er mindre fett? Det jeg også har merket er at hunden min er mye mer interessert i maten sin nå – ikke så rart kanskje?

-tinka

Svar fra Jan Vidar Dahle

Fôringa di høres virkelig bra ut. Du må se på hunden hvor mye du skal gi, og i de roligste periodene kan du redusere andelen fett, men gjerne bare gå ned på fôrmengden. Du kan også spe fôret ut med kokt ris, dersom du meiner hunden bør få et større volum. Det sies at ris som skal brukes til hunden bør koke dobbelt så lenge som det vi vanligvis koker det. Rent kjøtt er også magert, særlig fra vilt og svin, så rent kjøtt gir hunden mer å tygge på. Sjøl sper jeg ut hundematen med tørrfôr ved behov, men det er bare fordi jeg vil at hunden skal være tilvent tørrfôr til sommerturene, da jeg jo ikke har anledning til å frakte med meg våtfôr. I det hele tatt greier sjøl aktive hunder seg bra på tørrfôr utenom sesongen, sjøl om langtidsvirkningene av denne for oss lettvinte fôringen neppe er gunstig.

Dersom du fôrer ensidig på kjøtt og slakterester bør du tilsette et multivitaminpreparat av den typen du får kjøpt billig på Felleskjøpet. I tillegg bør hunden få et par spiseskjeer beinmel dagen, noe du sannsynligvis får tilnærma gratis på slakterier. Og så, endelig, bør du gi ei spiseskje vegetabilsk olje dagen, fordi dette inneholder fettsyrer hunden trenger, men som den ellers ikke får. I naturen ville hunden spist det halvfordøyde innholdet i byttedyrets magesekk, og dermed fått i seg fettsyrer fra planteriket. (Bare legg merke til at hunden ikke spytter ut magesekken dersom den eter en lemen.)

Mange typer oljer er velegnet, men soyaolje er rimeligst (i femliters dunker) og fungerer meget bra. Vegetabilske oljer er noe hunden gjør seg nytte av, noe vi vet den i liten grad gjør av vegetabilske proteinkilder (som tørrfôr er så fulle av). Til sist kan du vurdere om hunden bør få et lite tilskudd ølgjær også. Ølgjær er en god kilde til B-vitaminer, og er i alle fall tradisjonelt ansett som et viktig tilskudd i hundemat. Men jeg vet ikke om noen hundekjørere som i dag bruker ølgjærtilskudd, siden et vitaminpreparat sannsynligvis gjør samme nytten.

Noen reagerer muligens på at jeg anbefaler å gi tilskudd når hunden får den maten som tross alt er naturlig for den. Viltlevende ulv ser for eksempel ikke ut til å lide av feilernæring. – Da må vi huske på at hundedyrene i naturen spiser praktisk talt hele byttedyret, inkludert skinn, hår, bein, fett, innmat og kjøtt. Dersom hunden får spise hele dyr trenger vi selvsagt ikke å tilsette noe som helst. Dette gjelder også om vi fôrer ensidig på hele småfisk. Sjøl får jeg nesten et tonn smårøye hver høst fra en lokal fiskerforening som kultiverer et digert vann her i området. Denne røya fryser jeg ned i femkilos poser. Jeg tar posen opp, tiner den og koker den i ei svær gryte. Hundene mine får både fisken og fiskekrafta, og ellers ingenting anna enn ei elgknoke hver å tygge på et par ganger i uka.

Du spør om hunden kan spise all slags innmat, og det kan den. Men vi bør begrense mengden lever i forhold til andre råvarer. Lever bør kun utgjøre en tilskudd, ikke være hovedingrediens i lange perioder. Årsaken er at lever i store mengder gir for høye verdier av A-vitaminer og i praksis også løs mage. Mine egne hunder får cirka 50 gram lever dagen i rolige perioder, ellers noe mer. Det sannsynligvis beste for hunden er å få en salig blanding av alle typer slakterester, og ideelt sett fra flere ulike typer dyr.

En hundekjørerkollega som er bonde og jeger har i tretti år nå gitt hundene sine fisk og hele dyr (trafikkdøde dyr, hele høns, geit og annet fra eget fjøs). Han har selvsagt aldri gitt hundene noe vitamintilskudd, men fryser dyrene hele og sager de frosne skrottene i porsjonsklosser, som han så tiner før servering. Det blir helt tilfeldig hvilke del av dyret hundene får, men over tid får hver hund smake på alt fra hønsenebb til oksehaler. Maken til struttende sunne og skinnende hunder tviler jeg på at du finner. De har aldri smakt tørrfôr, disse hundene. Og han er den eneste jeg kjenner som på tretti år aldri har hatt en skade eller noen form for sjukdom på hundene sine, og som aldri har hatt veterinærhjelp anna enn til vaksinering.

Jan Vidar