Valp som sutrer

Hei!
Da har det kommet en Gordon Setter valp i hus. Med myye lyd. Han piper/hyler/bjeffer når han vil ut, når han vil inn, når langlina er slutt, i starten når vi kjører bil osv. Mye! Nesten så det er når han ikke får vilja si…(fikk han onsdag) Han var den første ut av valpekassa, om det har noe betydning. Han er veldig selvstendig, bryr seg ikke om vi går ut på verandaen, han leker like godt inne.
Vi har ikke gitt han noe kreditt for pipinga. Vi har oversett han, eneste når han må på do om morgenen.Kan det være at den ene gangen om dagen forsterker det?
Du skjønner det at oppdretter av denne valpen er av de klassiske fuglehundfolka. Risting i nakkeskinn osv. Jeg har sagt tydelig i fra til samboer (som eier valpen) at jeg ikke kommer til å gjøre noe sånt. Jeg har en hund fra før, en boxer på 20 mnd. Han er oppdratt positivt og er en kjempehund!
I starten når vi kjørte bil var begge med i adskilte bur og da var valpen rolig. Men da jeg skulle på trening med boxeren og typen dro derfra med bare valpen satte levenet i gang. Starter med sutring, utvikles til piping og høylytt kvining!! Han har prøvd å knurre, si nei, rose når han holder kjeft, men han føler ikke det er noe fremgang… I dag når han stod i her hjemme tok typen han i nakkeskinnet og ga han ei remse, men det ga ikke noe resultat. Derfor gikk han heldigvis litt bort fra den metoden, helt til han ringte oppdretter. Oppdretter mente det at han skulle ta skikkelig tak i han da valpen hadde bitt og glefset etter at han ble tatt i nakken. Dette skulle slåes hardt ned på mente han. Men jeg mener at det er helt normalt at en valp glefser og biter, og at dette kommer til å avta etter hvert. Argumentene folk har er at de er så psykisk sterke at de tåler det. Kjære deg, gi noen råd og fakta som gjør at samboer går bort i fra disse metodene…

Svar fra Arne Aarrestad

Hei

Her har du to problemer, valpen og samboer. Nå er det en stund siden du sendte spørsmålet og muligens er det blitt forandringer allererede. Valper utvikles ganske fort. Det er også vanskelig å være konkret, burde hatt litt mer informasjon og ikke minst vært tilstede og sett på valpen.

Det høres ut som dere har fått en meget aktiv og selvstendig valp med mye stå på vilje. Det er utrolig bra dersom den skal trenes, men valpetiden kan være en prøvelse. Jeg har vært i kontakt men noen gordon settere som passer til beskrivelsen og de har fungert utrolig bra på rolig og effektiv belønningsbasert trening. ”Sitt” og bli i de aller fleste situasjoner, bruk av en betinget forsterker, skjulte godbiter og minimalt med kommandoer (signaler) fungerer utmerket.

Ignorering av viltre valper fungerer ofte meget dårlig, du må som regel stoppe en uønsket atferd og tilby et alternativ. Dersom du stopper valpen ved hjelp av en positivt innlært kontaktlyd (stopplyd), vil det å stoppe uønsket atferd fungere i de fleste situasjoner, men det krever at du har vært konsekvent med å belønne og at du ikke maser på valpen.. Bare husk at ingenting er 100% av og til må vi også fjerne valpen fysisk fra ting den ikke kan gjøre, men det er sjeldent dersom du har vært konsekvent og belønnet valpen for å høre på deg, reagere på kontaktlyden. Dette gjør all bruk av ”nei” og ”fy” m.m. overflødig og bruk av straff kan legges tilsides.
Valpens sutring har mest sannsynlig sin årsak i at den har masse energi som skal ut, den har behov for å bevege seg på et forholdsvis stort område som er typisk for stående fuglehunder og når bevegelsesfriheten blir hindret, fører frustrasjon til sutringen. At dere har reagert en gang på sutringen kan ikke være årsaken til fortsatt sutring. Mest sannsynlig er det ikke riktig å ignorere sutringen, den forteller bare at hunden ikke har det helt bra i øyeblikket. Den har ganske sikkert behov for en eller annen form for aktivisering og den aktiviseringen som dere kan gi den mye av inne er ”sitt” øvelser som beskrevet i boken min. Det går ut på å lære valpen å sitte i ro og fokusere på den som trener den og den skal sitte i ro når vi ønsker det. Den skal også kunne sitte i ro når dere beveger dere og gjør forskjellige ting. Dette skal være uten kommando, valpen skal gjøre dette fordi den forventer belønning. Dette står også beskrevet i en del andre svar. I tillegg kan dere gi valpen egenaktivitet inne og denne aktiviteten må inneholde mat som den må jobbe for å få spist. Det vil medføre at valpen blir mentalt sliten og det er denne formen for aktivisering som gjør at valpene blir mest rolige. Kong fylt med leverpostei pleier å fungere bra, spesielt om den har vært en tur i kjøleskapet.

Ute må valpen få springe en del løs, men også her skal dere trene en del på ”sitt” øvelser. Utført riktig er det et meget godt grunnlag for videre trening og du får også en hund som søker dere for å få mulighet til en belønning. I begynnelsen ville jeg også belønnet den hver gang den frivillig tar kontakt når den er løs.

Det at valpen sutrer når den tas bort fra den andre hunden og i dette tilfellet også deg, er ganske naturlig. Valper blir ofte meget avhengige av andre hunder i huset og det å skille dem skaper ofte denne reaksjonen. Å straffe hunden for denne sutringen vil ha motsatt effekt enn det som ønskes å oppnås. Det er umulig å få valpen til å ønske å være der den får kjeft i stede for i sammen med den andre hunden. Det er kun positive virkemidler som kan gi de ønskelige effektene i denne sammenheng.

Det din samboer må gjøre for å få valpen til å ønske å være med han er å trene mye med belønningsbaserte metoder og ved å være konsekvent med å belønne at valpen hører på han. Dette passer ikke sammen med rådene om nakkeristing og lignende som gir motsatt effekt om de fungerer. ”Alle” vi som har holdt på med hund en stund har tidligere lært at nakkeristing er naturlig for hunder og at de respekterer en ”leder” som bruker straff på ulydighet og annen uønsket atferd. I dag vet vi at dette ikke er tilfelle. Voksne hunder er utrolig tålmodige med valper og det er utrolig sjelden at hunder som er vant med og trygg på valper disiplinerer dem og dersom de gjør det er det ikke ved nakkeristing, det er en avlivningsmetoder overfor småvilt. Disiplinering skjer ved markering over snuten eller bare ved et utfall mot med mye lyd. De er ikke fysiske. Vi er heller ikke hunder og har ingen mulighet for å disiplinere på samme måte som en hund. Tispen kan ta valpene i ”nakken”, men det er for å bære dem tilbake til trygt område. Det valper trenger er trygghet og respekt, det kan ikke oppnås ved bruk av straff. Du får la samboer se og høre hva David Mech sier på YouTube, linken ligger på framsiden på Canis.no. Artikkelen om lederskapets opprinnelse også på Canis er også meget opplysende.

Håper dette har vært til litt hjelp selv om det kommer noe sent.
Lykke til

Hilsen
Arne