Valpelek

Vi har en 11 uker gammel akitatispe, Frøya. Hun er tillitsfull, og synes å ha et godt språk. Hun har etter hvert fått lov til å hilse på andre hunder, både voksne og valper. Blant dem er en borderterrier hann, som er en måned eldre enn Frøya. De har fått leke en del sammen de siste par ukene. Første gang de traff hverandre var Frøya 8 uker og helt fersk. Terrieren møtte henne ved å løpe henne ned, ri på henne, og bite. Vi skilte dem derfor ganske raskt. Denne atferden har siden fortsatt, men siden Frøya i mellomtiden har blitt 7 kg tyngre, og er blitt varmere i trøya, går det nå noe bedre, og hun klarer å sette terrieren på plass.

Vi synes likevel at leken kan bli noe monoman, og ha en litt for aggressiv karakter, med mye høylytt gneldring, biting og flekking av tenner. Ved et par anledninger har vi måttet skille dem, fordi det utviklet seg til rent slagsmål. Terrieren går på valpekurs, og leker etter sigende med de andre valpene på en annen måte der, med mer løping og mindre kjeftbruk og gneldring. Siden Frøya er noe yngre enn terrieren, trekker hun seg etter hvert unna når hun blir sliten, og vi pleier da å bryte av. Når hun de siste par dagene har truffet andre valper, har Frøya startet med å flekke tenner og gjøre utfall. Dette har gitt seg nokså raskt, og de har så lekt mer ”normalt”. Vi mener derfor å ha registrert en viss ”smitte”, som foreløpig ikke har fått anledning til å feste seg, men vi lurer på om det kan skje, og om det er særlig heldig at de leker med hverandre. Det kan se ut som om både Frøya og terrieren fungerer bra hver for seg i andre sammenhenger (terrieren har vi riktignok ikke selv observert annet enn sammen med Frøya), men at de sammen har kommet inn i et galt spor. En terrier som utvikler seg til å bli pågående og evt. aggressiv er muligens et problem mange føler de kan kontrollere (jeg har opplevd flere av dem med gebisset sitt i buksa mi), men jeg vil gjerne se den som aksepterer noe slikt av en akita.

Har de godt av å leke med hverandre? Bør vi gå inn og styre leken på noen måte?

Svar fra Fjellanger hundeskole

Hei
Det er vanskelig å ha en vanntett oppskrift på hva som gjør en valp til en velfungerende voksen hund. En del valper kan bli fryktelig intense når de leker og jeg foretrekker vanligvis å avbryte leken før den tar helt av. Det blir omtrent som i barneselskap hvor det vanligvis er en fordel å avbryte før alle ungene blir overstimulert. Generelt bør en unngå at valpen blir så lei eller presset at den må bruke aggresjon for å beherske situasjonen. Dette betyr ikke at en skal avbryte normal lek, men avbryte i de situasjonen hvor en av valpene kommer på defensiven. Vanligvis kan du finne ut det ved å holde igjen den som virker mest offensiv. Hvis den andre forsøker å få den du holder igjen til å fortsette leken har den sannsynligivis ingenting i mot det som foregår. Faren her er jo at hunden blir redd, eller stimuleres til å bli for aggressiv for å beherske situasjonen, og det er derfor det en bør forsøke å unngå.
Det er som sagt ikke uvanlig at unge valper blir revet med når de leker. Vanligvis går dette over når de vokser til.

Hvis det er mulig ville jeg gått inn for å la Frøya få leke med mange valper på sin egen alder, og eventuelt voksne hunder som vet å ta hensyn til at det er en valp de har med å gjøre. Pass på når det gjelder unghunder fordi de ikke vet å begrense seg. Dette har selvfølgelig noe med vekt å gjøre. Hvis de eldre hundene er lettere enn Frøya er det ikke så alvorlig.

Lek er viktig i sosialiseringsprosessen, fordi det gir valpen mulighet til å trene på ulike roller, og tolke andre individer og tilpasse egen atferd til det den står overfor. Det å gi valper mulighet til å leke er derfor viktig. Samtidig er omgang med voksne hunder viktig, så fremt disse er snille, selv om lek ikke alltid står like sentralt i denne samhandlingen.

Lykke til!
Med vennlig hilsen
Maj-Brit Iden