Vandring inne

Hei Runar!

Dette er ikke noe problem, mer en litt irriterende adferd.(ikke probl for oss, kansje for hunden?)
Vi har en Border hann på 5 mnd som har en uvane. Han vandrer frem og tilbake langs med veggen i stua.
Har prøvd å analysere adferden relatert til lite/mye aktivisering i tiden før vandringen. Klarer ikke å konkludere, bare gjort antagelser.
Det som er nærmest, er at han har problemer med å slå seg til ro, årsak ukjent. For viss vi legger ham i buret(som er et stort bur, i stua) roer han seg og etterhvert sovner.
Kan du si noe om denne adferden?
mvh
Cato

Svar fra Runar Næss

Hei Cato

Du har nok rett i at denne «vandringen» kan være et større problem for hunden enn for deg. Nå skal ikke jeg være dramatisk og si at dette er alvorlig, for det har jeg ikke nok informasjon til, men dette høres for meg ut som en stereotypi.
Har du sett bjørner eller elefanter i dyreparker som vandrer fram og tilbake langs gitteret? Det er en sinnslidelse som kalles stereotypisk atferd – en type tvangshandling, ofte framkalt av kjedsomhet. Det er ikke uvanlig at hunder som Schæfer, BC og andre arbeidshunder utvikler stereotypier i en eller annen form. Det kan være halejaging, «fluesnapping», skyggejaging, stirring i luften, osv. – eller hvileløs vandring. Slike atferder må (fysisk) stoppes umiddelbart, og tiltak må gjøres for å fjerne ÅRSAKEN til atferden.

Hvis din BC er passiv for mange timer i døgnet KAN årsaken ligge der, og bl.a. mer mental aktivitet vil kunne hjelpe på problemet. Hvis vi derimot er i andre enden av spekteret, der hunden din har «for mye å gjøre» og er stresset, må selvfølgelig stressreduserende tiltak iverksettes, fysisk aktivitet muligens reduseres OG mer mental aktivitet (også her). Nå kan kjedsomhet også føre til stress, så dette er ganske kompleks og ikke noe man kan analysere over Internett.

La meg si det sånn, Cato, at om dette er en stereotypi så blir det ikke bedre av seg selv. Og jo lenger tid det går, jo hardere kommer det til å sitte fast.
La oss selvfølgelig håpe at det ikke er så alvorlig, men jeg ville søkt hjelp til analyse og en grundig vurdering av situasjonen først som sist – just in case.

Tvi- tvi.

Mvh,
Runar