Veterinærer og foring

Hei

Var på valpekveld hos veterinæren og det ble blant annet tatt opp dette med foring og hvor viktig det er å gi hunden et bra tørrfor. Jeg bryr meg egentlig svært lite om hva andre sier om foring, jeg bruker NP og rå kjøttbein, litt godt kokt ris og et halvkokt egg på dager med mye trening. Og jeg er såre fornøyd, har en valp som er blankere enn de fleste i pelsen og hun er passe tynn.

Men så til spørsmålet mitt: Da jeg sa at jeg ga valpen min rått kjøtt ble det mange hevede øyebryn. Og veterinæren sa at det måtte jeg slutte med for jeg ødela den fine kaliumbalansen. Jeg kommer ikke til å slutte med det, men der irriterte meg at jeg ikke kunne svare for meg.

For det første: Hva skulle jeg svart? Og for det andre: Finnes det sider på nett eller god litteratur som omhandler sunn foring av hund?

Hilsen KH

Svar fra Jan Vidar Dahle

Når du fôrer med kjøtt må du tilsette kalsium. Det fisn mange måter å gjøre dette på.

I tørrfôr er balansen mellom kalsium og fosfor riktig, det vil si innenfor anbefalte verdier (mellom 1,2 til 1 og 2 til 1). I rent kjøtt er det mye fosfor og så å si ingen kalsium, slik at forholdet blir så galt som 1 til 20. Dette blir galt og mangelsykdommer er mulig.

Men hva er problemet? Å gi hunden rå bein minst tre ganger i uka løser hele saken. Det samme gjør det om hunden får hele fisk eller fiskemel (kalkrikt). Og en annen fullverdig løsning er å gi anbefalt dose med vitamin/mineraltilskudd, for eksempel Vitabena eller Provit. Veterinæren har altså helt rett i at kjøttilskudd forstyrrer mineralbalansen i tørrfôret.

Voksne hunder kvitter seg lett med for mye kalsium, mens valper ikke regulerer dette like lett selv. For valper er derfor balansen mellom kalsium og fosfor ekstra kritisk. På pakken til mineraltilskuddet står det hvor mye du skal gi.

Tørrfôr er for øvrig i mange tilfeller feilprodusert, ved at vitamintilsetningen i enkelte partier er gal. Noen vitaminer holder seg heller ikke lenge. Å gi tørrfôr er derfor ikke like sikkert som å gi ekte hundemat (kjøtt, rå bein…).

Jan Vidar Dahle