Hej Runar!
Först måste jag nämna att det är mycket intressant att begrunda dina svar (även att jag har följdfrågor om det mesta).
Jag försöker följa den heta vargdebatt som råder i Skandinavien och anser som de flesta att det är mycket tragiskt varje gång ett angrepp på tamboskap sker. Jag skulle uppskatta om du kan beskriva vad boskapsägare kan och har rätt till att göra för att förebygga ett eventuellt angrepp.
Är det också så att vargen måste krypa under ett stängsel för att få med sig bytet?
Är det så enkelt att man förhindrar angrepp bara man har en ogenomtränglig nederkant på stängslet?
Via ryktesväg har jag även fått höra att Naturvårdsverket i Sverige även erbjuder sig att sätta upp dessa stängsel, sant eller falskt?
Till sist, hur ser den genitiska variationen egentligen ut hos våra Skandinaviska vargar, är den så sårbar som vargförespråkarna hävdar?
Eller är variationen så stor att den faktiskt skulle klara en avskjutning?
Jag uppskattar om du kan hjälpa mig med att få klarhet i dessa känsliga frågor.
Tack på förhand!
Andreas «tjatig» Johansson.
Svar fra Runar Næss
Hei Alle,
jeg vil bare si fra at jeg na proever a svare pa endel av de spoersmalene jeg ikke fikk svart pa mens jeg var syke. Alle far desverre ikke svar, men jeg skal svare pa de som fortsatt er aktuelle og som kan ha allmen interesse. Nye spoersmal vil allikevel bli svart pa foerst, sa far de andre komme innimellom (sent, men godt).
Takk for talmodigheten :o) Runar/../
Hei Andreas,
For a ta det siste foerst, sa er den genetiske variasjonen i ulvestammen na dramatisk liten. Du har kanskje sett de seneste raporter om at det sansynligvis finnes syke gener i den populasjonen vi har na, og uten nye gener vil bestanden ikke vaere levedyktig pa lang sikt. Med en hurtig oekning av populasjonen gunne vi kanskje ha reddet sopas mye genetisk variasjon at utskytning ikke ville bli noe problem i framtiden, men med den stagnasjon som vi na ser i populasjonsutviklingen, blir det genetiske mangfoldet raskt mindre. Sa, ja – det er biologidk sett ganske kritisk.
Hva buskapseiere kan og har rett til a gjoere for a beskytte sin buskap er enkelt besvart 😉 De kan ,og har rett til (og etter f.eks. dyrevernloven ogsa PLIKT til) a gjoere ALT for a hindre at buskap blir skadet eller drept – UNNTATT a drepe dyr som er fredet! Det eneste som stopper at dette blir gjort er okonomi, ikke noe annet – desverre.
I Norge gar ikke sau (far) i stengsel om sommeren, slik de gjoer i Sverige. Vi har ogsa 2,3 MILLIONER sau loes i skogen hver sommer, og i inngjeringer beregnet pa a holde sau inne ellers av aret. Inngjerdingene er altsa ikke laget for a holde rovdyr UTE!
Sverige har 1/2 million sau, i innhegning hele aret. DET utgjoer en STOR forskjell nar det gjelder skadeomfanget i rovdyromrader.
Jeg har ikke hoert noe om at Naturvardsverket skal sette opp innhegninger hverken i Norge eller Sverige, men de skal i hvertfall IKKE betale for noe i Norge – DET er jeg sikker pa 😉
Runar