Voksesmerter – skadelig?

Hei,
vi er lykkelige eiere av en schäfer valp på snart 5 mnd (nøyaktig 4,5 egentlig), tispe. Vi tror hun har voksesmerter da hun halter og lurer på hvor alvorlig eller lite alvorlig dette egentlig er.

Vi var hos dyrlege for to dager siden, men ble egentlig ikke så mye klokere. Har fått beskjed om å vente ennå et par dager for så å komme inn igjen dersom det ikke er bedret. Men jeg er bekymret. Linjene hennes skal etter sigende være 98% HD og AD fri. Så vi har virkelig prøvd å finne en sunn schäfer og håper jo at hun ikke har noen slike plager.

Hun halter på høyre framben, men noen ganger (gjerne i løpet av dagen) ser det ut som hun bytter om og halter på venstre fremben. Hun har vokst veldig, veldig fort siste uken. Sist torsdag hadde hun båndet sitt på hakk to, søndag var det alt for lite og kunne ikke brukes. Vi veide henne hos dyrlegen og hun veide 17 kg. Er dette mye for en så ung valp? Hun er ikke overvektig, heller litt tynn faktisk. Hun får kun valpefor for store raser og tyggebein eller tørket strupe når vi trener alene hjemme. Og kun den mengden for hun skal ha, hun er til tider litt finspist. Hun viser ingen tegn til smerte når vi klemmer eller stryker over frembena, skuldrene. Dyrlegen sjekket bena hennes og sa hun var øm i venstre skulder da hun ikke ville strekke den like mye som høyre. Dette var mandag og da haltet hun kun på høyre. Jeg synes hun halter like mye i dag, onsdag. Haltingen begynte søndag kveld. Jeg har ikke sett at hun har slått seg eller falt ned fra noe. Men hun spinner til tider rundt på isen og er tøff med å hoppe ned fra bilen, sofaen osv ofte før vi får stoppet henne. En aktiv sunn valp ellers. Hun er leken, men har virket veldig trøtt siden helgen, sover veldig mye og jeg ser ikke noe annet uvanlig enn dette at hun er trøtt. Hun er ikke grinete på noe vis.

Kan dette være skadelig for sener og muskler dersom hun vokser så fort over lengre tid. Og dersom det ikke er voksesmerter er det ikke dumt å gå for lenge med overbelastning på et ben? Er det noen måte dyrlegen kan sjekke dette bedre på enn å bare klemme på benet og se på gangen?

Bekymret hundeeier

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!
Jeg skjønner godt at du er bekymret når valpen din halter. Særlig når du virkelig har stått på for å skaffe deg en hund med «sunne linjer».
Det kan da virke ekstra frustrerende når dyrlegen din ber deg se haltingen an et par dager, for så å komme tilbake. Men det er dessverre slik at det ikke alltid er like opplagt hva som får en valp til å halte, og det å se det an et par dager kan faktisk gi verdifull informasjon. Halter hunden fremdeles etter et par dager, vil som oftest dyrlegen ta røntgenbilder og det kan være aktuelt å forsøke betennelsesdempende og smertestillende medisiner en periode. Noen ganger vil dyrlegen rekvirere hunden videre til en dyreklinikk, dersom hun/han ikke selv har det utstyret og kompetansen som trengs.
Halting hos valp kan ha veldig mange ulike årsaker. Valpene er jo ofte som «turbo-sprettballer», og er utsatte for både fall-, strekk- og klem-skader. Halting pga slike skader vil ofte gi seg etter noen dager. Noen hunder plages også i varierende grad av såkalte voksesmerter, eller enostose. Dette gjelder ofte litt større og kraftige hunder. Symptomene på dette varierer veldig, men tilstanden er ikke farlig. Likevel er noen valper så mye plaget i perioder, at de trenger betennelsesdempende og smertestillende medisiner i en begrenset periode. Det finnes også en type halting/smerter hos valp som er mer alvorlig, kalt HOD (hypertrofisk osteodystrofi). Dette er heldigvis noe vi ikke ser så mye til! Karakteristisk for denne lidelsen er at valpene ofte starter med å bli akutt syke, med høy feber. Valpene har tydelig store smerter. Men etter en periode (1-2 uker) virker hunden fin igjen. Men tilbakefall kommer etter en viss tid, og etterhvert kan man se tydelige forandringer i skjelettet.
Andre tilstander man må tenke på ved halthet på en valp, er selvfølgelig dette med osteochondrose («bruskløsning»), arvelige dysplasier (AD og HD), arvelige rygglidelser og lidelser i sene- og støtteapparat. Alt dette er momenter som dyrlegen tenker på når hun/han undersøker hunden din.

Du gjør helt rett i å fôre hunden din med et fôr for store raser. Det er tydelig at tispa di er av den kraftige og solide typen. Hunden er «ferdig-programmert» i forhold til hvor stor den skal bli som voksen. Det vi gjør når vi fôrer denne hunden med et fôr for store raser, er å fordele denne veksten over en lengre tid enn med et kraftigere fôr. Man får da en jevnere vekst og et bedre grunnlag til å unngå ulike utviklingslidelser i skjelettet. Men den endelige størrelsen på hunden, er det hundens egne gener som bestemmer.

I påvente av neste kontroll hos dyrlegen, anbefaler jeg dere å ta det litt med ro med hunden. Unngå løping og herjing, trapper og hopping. Dersom du merker at hunden er merkbart verre, må du ta kontakt med dyrlegen.

Håper du ble litt klokere av dette….
Lykke til! (Gi gjerne tilbakemelding på hvordan det går videre…)

Hilsen
veterinær Margareth B. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk