voldsom sleiking

Heisann! Har en rottweiler rakker på litt over året som sleiker noe voldsomt når han hilser på meg som eier å de som han møter, kommer på besøk.
Tror ikke det er noe særlig for de som ikke liker en klissete tunge. Jeg lurer på hvorfor han gjør slikt, er det normalt? Kan man trene det bort/redusere det, eller lære han adndre måter å hilse på. Sleiker for det meste på fingre/armer, små gaper over hendene. Har opplevd folk som trur han er farlig når han gaper over slik, men han biter ikke. Er ellers en topp hund på alle måter. Jeg er bare undrende på hvorfor han sleiker slik.
-Janne-

Svar fra Runar Næss

Hei Janne
(slafs-slafs 😉

Det du beskriver er ganske normal hilseatferd hos en sosial unghund, men ganske riktig noe ikke alle setter pris på. Slikkingen er jo ufarlig i seg selv, men gapingen og hunder som gjerne skal «leie» folk etter hendene når de hilser kan fort skremme både barn og andre.

Du gjør lurt i å trene inn f.eks. «sitt og gi labb» («high five»), eller at han bærer noe i munnen når han hilser, i stedet for det han gjør nå. Samtidig som du lærer inn en ny måte å hilse på, passer du på at alle (du også) holder hendene på ryggen eller i lommen når de skal hilse på ham fra nå av (til han har sluttet å slikke). Han vil bli litt frustrert i begynnelsen over å ikke få slikket på hendene, men det er her den nye treningen kommer inn. Alle må også være litt «roligere» når de hilser på ham, så han ikke blir for ivrig – og altså ikke klappe på ham før han har roet seg helt. Da blir det lettere for deg.

Vær veldig blid og trivelig når du trener inn noe nytt. Vær like blid og trivelig, men bestemt (sier «nei» og snur ryggen til), når du avviser at han forsøker å hoppe eller finne hendene. Si «sitt» og ros forsiktig med blid stemme når rumpa går ned. Ikke ros for mye, for da reiser han seg opp igjen, men ikke noe kjefting eller straff! Du vil ikke ødelegge en så fin sosial atferd som denne hilsingen egentlig er, bare forandre litt på utførelsen.

«Sitt´n» må du jo trene separat også, selvfølgelig, og det nye blir at han også skal sette seg foran andre – ikke bare deg. Det må du nødvendigvis ha litt hjelp til. Bruk gjerne godbiter i treningen, men sørg for at godbiten alltid kommer fra DEG – ikke de han skal hilse på. Han er sosial nok, og hunder som forsøker å «rane» fremmede for godbiter de kanskje ikke engang har er ikke noe bedre enn det han gjør i dag 😉 Så hold tungen i rett munn, og sett i gang å tren. La hver eneste hilsing fra nå av være en treningssituasjon.

Lykke til.

Mvh,
Runar