I dagens leksjon er målsetningen å lære inn klikkeren. Vi skal kort sagt lære hunden å forbinde lyden av klikkeren med belønning, slik at vi kan bruke klikkeren effektivt til å markere (fotografere) riktig atferd.
Klikkeren er en såkalt betinget forsterker. Det vil si at den varsler hunden om at den ”virkelige” forsterkeren (godbit, ball, leke eller andre morsomme ting) er på vei.
Fordelen med klikkeren er at vi kan markere presist når hunden gjør det vi ønsker å forsterke. Hvis vi klikker akkurat når hunden gjør det vi ønsker, vil denne adferden bli forsterket (bli mer sannsynlig) selv om det går et sekund eller tre før vi får opp godbiten eller leken fra lomma og gitt den til hunden. Klikkeren fungerer på en måte som et fotoapparat. En annen måte å si det på er at klikkeren bygger en ”bro” i tidsgapet mellom adferden og serveringen av belønningen.
Slik lærer du inn klikkeren:
1. Finn et uforstyrret sted, gjerne innendørs. Klikk en gang – ta deretter opp en godbit fra lomma og gi til hunden. Hunden trenger ikke å gjøre noe spesielt – bare klikk og gi godbiten. Det viktigste i første omgang er bare å lære sammenhengen mellom klikk og godbit. Når hunden har svelget godbiten klikker og belønner du en gang til. Kjør 5-10 klikk + godbit før du tar en pause.
OBS: Hvis du mistenker at hunden din kan være redd for klikkelyden (noen hunder er følsomme for lyd) skal du holde klikkeren i lomma eller inni en vott de første gangene du klikker. Først når du ser at hunden reagerer positivt på klikket kan du ta den ut slik at den får vanlig lydstyrke.
2. Etter et par minutters pause tar du en ny økt. Nå kan du gjerne bevege deg mens du klikker og belønner – hunden må lære at klikk betyr belønning selv om du ikke står stille. Kjør 5-10 klikk og ta en pause. Det er fortsatt ikke så nøye hva hunden gjør idet du klikker. Den kan gjerne se på deg, men klikk gjerne også av og til når hunden ser bort – du skal da se at hunden raskt snur seg tilbake til deg. Det er et tydelig tegn på at den begynner å lære klikkelyden.
3. Tredje økt kan du kjøre på kveldsturen. Du skal nå bare ha klikkeren klar i hånda mens du går. Når hunden gjør noe du liker i løpet av turen (f.eks. ser på deg, går i slakt bånd, går forbi en fotgjenger, syklist eller en annen hund osv) klikker du og gir belønningen. Hvis hunden ikke reagerer på klikket (dette kan skje de første gangene utendørs hvis det er mye forstyrrelser i nærheten) skal du bare gi hunden belønningen likevel.
Hvis du har en hund som liker å leke kan du allerede fra første økt kjøre lek etter klikket i stedet for godbit. Du kan også med fordel variere mellom å gi godbit og å ta fram leken etter klikket. Klikket betyr at noe moro skal skje, men ikke nødvendigvis hva – det kan være en hyggelig overraskelse.
Når du ser at hunden reagerer fint på klikket både innendørs og utendørs skal du IKKE øve mer på å reagere på selve klikkelyden – nå er det på tide å begynne treningen av konkrete adferder!
Hvis du ikke har en klikker kan du bruke ordet ”bra!” (uttalt kort og konsist!) i mellomtiden. Man trenger faktisk ikke å ha en klikker for å klikkertrene. Det kan uansett være greit å ha et slikt kort ord som reserve for klikkeren.
Pass på at du:
- holder hendene ned langs siden mens du klikker (ikke hold klikkeren foran magen eller pek på hunden med den – hunden bør helst ikke se klikkeren i det hele tatt).
- venter med å ta hånden mot lomma til ETTER at du har klikket. Hvis du tar hånda ned i godbitlomma før du klikker vil hunden reagere på håndbevegelsen og ikke på klikkeren
- ALLTID ALLTID ALLTID belønner etter et klikk. HVER ENESTE GANG! UTEN UNNTAK!
Praktisk hjemmelekse:Lær inn klikkeren! Hvis du gjør det riktig bør det ikke ta mer enn 10-30 klikk før hunden reagerer på klikkeren de fleste plasser. I situasjoner med forstyrrelser kan det ta litt lenger tid før hunden alltid reagerer like godt på klikkeren, men det kommer etterhvert som vi begynner treningen for alvor. Teoretisk hjemmelekse:Les disse to artiklene: |
Kos deg med hjemmeleksene – i morgen begynner vi treningen for alvor!
Morten & Cecilie
Om forfatterneDette introkurset til klikkertrening er laget av Canis-gründerne Morten Egtvedt og Cecilie Køste, hovedinstruktører for Canis Hundeskole og forfattere av bøkene |