Afghansk mynde

Afghansk mynde

Afghansk mynde er en gammel hunderase fra Afghanistan. Hunden er veldig grei å ha med å gjøre,men kan til tider være litt fjern og gjør ofte som den selv vil.

Rasen trenger tidlig sosialisering som valp,for at den ikke skal bli for egen og aggressiv. Den kan godt få leke med andre hunder, så lenge det er en hund som tåler det siden afghaneren ikke akkurat er noen lathans.

Sammenliknet med mynder, føler vel de fleste andre hunder seg som overvektige treiginger.

I Aghanistan finnes det afghansk mynde i tre forskjellige hårvarianter, mens den langhårede er mest vanlig i den vestlige delen av verden. I hjemlandet ble den ofte brukt til å vokte sauer,og brukes til det noen steder også i dag. Afghaneren er en rask hund med sterkt jaktinstinkt.

Mange skal ha det til at den afghanske mynden er direkte snobbete,men det er ofte en misforstått tolkning av at hunden er verdig.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Afghanistan. Hjemland: Storbritannia. Rasen skal gi inntrykk av styrke og verdighet med en kombinasjon av fart og kraft. Skal ha et orientalsk uttrykk, og være verdig og reservert.

Skallen er lang med framtredende nakkeknøl. Svak stopp med langt neseparti. Øynene skal være nesten trekantede og foretrekkes mørke. Ørene skal være lavt ansatt, bæres tett inntil hodet og være dekket med lang silkeaktig pels.

Forlemmene skal være rette fra skulderen og ned, og skal ha god beinstamme. Potene skal være kraftige og svært store både i lengde og bredde. De skal være dekket av lang og tykk pels. Baklemmene skal være kraftige, og ha stor lengde fra hofte til hase. Potene her er ikke fullt så brede som forpotene men ellers like.

Ryggen til en afghaner skal være rett og muskuløs. Krysset faller lett mot halen, der halen er lavt ansatt og ringlet ytterst. Sparsomt behåret.

Bevegelsene til en afghaner er utpreget stilfulle, flytende og fjærende. Pelsen er lang og tynn på brystkassen, flankene, for- og bakbein. Lang pels fra pannen og bakover med en tydelig silkeaktig hårtopp. Pelsen er kort og tett fra skuldrene og bakover sadelen. Også på snutepartiet er pelsen kort. Det er rikelig med pels på ører og bein. Alle farger er tillatt.

Mankehøyde: hannhunder 68-74 cm., tisper 63-69 cm.

Andre kommentarer

Afghaneren trives best med å få røre på seg så mye som mulig.