Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog

Den amerikanske bulldogen stammer fra bulldoggen, som opprinnelig «jobbet» i England som fanget kveg og var gode vakthunder som passet på deres eiers eiendom. Pga. rasens styrke, mot og fortrolighet ble bulldogen brukt i de grusomme oksekampene. Da oksekamper ble ulovlige i England, forsvant også den originale bulldogen fra England, men ble erstattet med en kortere, tettbygd og en mindre spenstig hund som vi nå kjenner som den engelske bulldoggen.

Den originale bulldoggen var fortsatt brukt som vanlig som «jobbehunder», men innvandrere tok med seg sine egne hunder inn til det sørlige Amerika. Små bønder og rancheiere brukte denne rasen til mange oppdrag. Mot slutten av andre verdenskrig var dog nesten denne rasen utdødd. Herr John D. Johnson, en krigsveteran, bestemte seg for å «gjenopplive» denne rasen. Sammen med Alan Scott og mange andre oppdrettere, begynte Johnson å avle opp Amerikansk bulldog hvor fokuset var på å bevare rasens helse og arbeidende evner.

De beste linjene er vanligvis Johnson- og Scott-typene. De to typene skiller seg ut både etter temperamentet og fysisk. Johnson-typen er mer vaktsom og passer på, har mer vaktinnstink enn Scott-typen. De er kort sagt mer beskyttende. Den spenstige Scott-typen var mest, og er mest brukt til å fange ville svin og kveg som streifet omkring i busker så tykke som en mann på en hest ville finne ugjennomtrengelig. Denne type jobb krever ekstremt fysisk tapperhet.

Scott-typen var noe anerledes i muskulaturen og beinene enn Johnson-typen. Med litt mindre Mastiff-lignende hode, slik som Johnson-typen har. Scott-typen ble også brukt i hundekamper i 1970-årene.

Rasestandard

Hannene skal være 58-68 cm i mankehøyde og veie fra 34-54 kilo. Tispene skal være 53-63 cm i mankehøyden og veie fra 27-49 kilo.

Vekt og høyde bør være tilpasset kroppen.

Hode: Medium i lenge og skal ha en bred skalle med tydelige muskuløse kinn.

Øyne: Medium størrelse. Alle farger tillatt. Blinkhinnen skal ikke være synlig. Svart «strek» foretrekkes hos hvite hunder. Rosa linjer sees på som en feil.

Nese/munn: Medium lengde, kvadratisk og bred, med en kraftig underkjeve. Leppene burde være like. Og hunden skal ha 42-44 tenner.

Nesefarge: Svart eller grått. Hunder med svarte neser, burde ha svarte lepper, noe rosa tillatt. En rosa nese er ikke tillatt, og blir dermed betraktet som en kosmetisk feil.

Ører: Ukuperte her i Norge, men foretrekkes også ukuperte i andre land, med kuperte går helt greit der, men ikke i Norge.

Nakke: Muskuløs, medium i lengden, en smule buet, smal fra skulderene til hodet, med en smule «rynker» tillatt.

Skuldre: Veldig muskuløse med vide, skrå skulderblader, skuldrene er faste så albuen ikke er vinklet ut.

Bryst og rygg: Brystet bør være dypt og bredt uten å være overdrevent bredt så skulderene ikke blir «kastet av». Ryggen bør være av medium lengde, sterk og bred. Feil: Hellende rygg, smal eller lavt bryst.

Bakdeler: Veldig bred og muskuløs og i proposjon med skulderene. Hellende hofter er en veldig seriøs feil.

Ben: Sterke og rette med «tunge» bein. Forbeina burde ikke være for nære, men heller ikke for langt borte fra hverandre. Feil: At albuene går innover eller overdrevet buet. Bakbeina bør være synlig vinkelformet.

Føttene: En moderat størrelse, tærne er på en medium størrelse og de er buet og tette, ikke utspredt.

Hale: Lav, tykk på roten, smal ved et punkt. Halen bør ikke være krøllet over ryggen.

Pels: Kort, tett, stiv hvis du tar på den, ikke lang og dunet.

Farge: Helt hvit, spraglet, eller opptil 90% farget (spettet eller røde lapper, (rød er definert som en skygge av tan, brun eller rød)), med en del av det hvite på hodet.

Andre kommentarer

Den Amerikanske bulldoggen er en trofast og vaktsom vidunderlig familiehund. Men anbefales ikke til førstegangs hundeeiere.

www.amerikanskbulldog.no