Australsk cattledog

Australsk cattledog

En robust og tøff gjeterhund. Den ble skapt på begynnelsen av 1800 tallet da det var nødvendig med en effektiv, hurtig og utholdene hund til å holde de store kvegflokkene i Australia under kontroll. Ved å krysse collie med dalmatiner, bullterrier og australsk villhund, dingo, er man kommet fram til det rasen er i dag.

Den australske cattledogen er en meget aktiv hund som trenger å bruke hodet til «noe fornuftig». Den er meget lettlært, full av initiativ, og det virker som den alltid er på vei et sted. Men den kan og ha egne meninger og være meget sta og egen. Den kan være skeptisk til fremmede, og får den lov passer den gjerne på alt du eier. Men har man først fått en slik hund til å skjønne sine oppgaver og jobbe med en, har man en trofast arbeider så lenge en selv ønsker det. Selv har de ingen sperrer hva tid og sted angår. De må ledes med fast hånd da de er fulle av tiltakslyst og dette fort kan bære galt av sted. Rasen er lite preget av sykdom og er kjent for å bli gamle.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Australia. Australsk cattledog er en kraftig, kompakt og spesielt utholdene hund. Den skal være modig og selvsikker.

Hodet er bredt, med kraftig snuteparti og tydelig markert stopp. Ørene er ganske små, brede, vidstilte oppstående og skrår otover. Øynene er ovale, og skal være mørke, det samme med nesebrusken.

Hals og kropp skal være kraftig og muskuløs. Sterk rygg og velutviklete bakre ribben og en brd bakpart. Bena kraftige og med rund benstamme, parallelle for- og bakben. Halen følger konturene av det fallende krysset og skal hengende nå til haseleddet.

Bevegelsene er frie, smidige, utrettelige og med godt fraspark.

Kort dobbel pels med kort, tett underull. Dekkpelsen er tett, rett, grov og flat og motstandsdyktig mot regn. Fargen er blå eller rød, marmorert, med eller uten tegninger.

Mankehøyde: hannhunder 46-51 cm., tisper 43-48 cm.

Andre kommentarer