Beagle

Beagle

Beaglen er en drivende jakthund. Den er relativt liten og smart, robust og selvstendig. Selv om oppdrettet i høy grad er basert på et vennlig temperament og et vakkert utseende, er jaktegenskapene en naturlig og vesentlig del av dens karakter. Derfor er det svært karakteristisk at beaglen alltid har snuten i bakken når den er utendørs.

Beaglen trives som hovedregel med andre hunder. Det skyldes dens opprinnelige eksistens som pack-hound – dvs. en stor flokk jakthunder som lever og jakter sammen. Beaglen skal derfor være stabil og sosial, og må ikke være vek og engstelig. Nettopp av denne grunn trives beagler også i menneskeflokken. Andre av dens positive egenskaper er arbeidsvilje og nysgjerrighet. Kun ved å la hunden ta del i det aktive familielivet stimulerer man den – og en velstimulert beagle er en lykkelig hund.

Rasestandard

Hjemland: Storbritannia. Solid og kompakt hund, uten å være grov. En beagle er en glad hund hvis viktigste oppgave er å jakte, fortrinnsvis hare, ved hjelp av lukt. Modig, meget aktiv, utholdende og bestemt. Våken, intelligent og med et stabilt temperament – hverken aggressiv eller forsiktig.

Moderat langt hode som er kraftig uten å være grovt. Hodet er noe edlere hos tispene og er uten rynker. Svakt hvelvet skalle med lett markert nakkeknøl og godt markert stopp. Bred, fortrinnsvis sort, nesebrusk, men mindre pigment kan tillates hos en lysere farget hund. Brede nesebor. Mørkebrune eller hasselnøttfargede øyne. De er ganske store men ikke dyptliggende eller fremtredende. Plassert med god innbyrdes avstand med et mildt, tiltalende uttrykk. Ørene er lange med avrundete ørespisser. Lavt ansatt, tynne og henger mykt, tett inntil kinnene.

Rette forlemmer som er godt plassert under hunden med god substans og benstamme. Forlemmene er ikke avsmalnende mot potene. Muskuløse lår ned mot godt vinklede knær. Samlede og stramme poter som er godt hvelvede med kraftige tredeputer.

Tilstrekkelig lang hals til at hunden lett kan følge sporet. Rett og vannrett overlinje. Brystet når nedenfor albuene. Ikke overdrevent opptrukken buk.

Kraftig, moderat lang hale. Den er høyt ansatt og bæres høyt, men må ikke krølles over ryggen eller helle fremover fra haleroten. Godt dekket med hår, spesielt på undersiden.

Også under bevegelse har beagelen vannrett rygg som er fast og uten antydning til rulling. Frie bevegelser. Jordvinnende forbensbevegelser. Driv i bakbensbevegelsene. Beveger seg hverken trangt bak eller med padlende eller kryssende forbensbevegelser.

Pelsen skal være kort, tett og værmotstandig. Alle godkjente «hound»-farger er tillatt, bortsett fra leverfarge. Hvit halespiss.

Ønsket mankehøyde: 33 cm – 40 cm.

Andre kommentarer