Bearded collie

Bearded collie

Bearded Collien skal være oppvakt, livlig og selvsikker. Godt gemytt er vesentlig. En aktiv hund, med lang slank bygning. En snill og morsom rase, som er lett å dressere. Fin familiehund.

Rasestandard

Selv om den skal være kraftig, skal den ikke virke for tung, det skal vises rikelig med dagslys under kroppen. Et klart og spørrende uttrykk er et viktig særpreg hos rasen. Hodet skal stå i forhold til hundens størrelse. Skalletaket skal være bredt, flatt og firkantet. Stoppen skal være moderat. Nesebrusken stor og fikantet, vanligvis sort, følger ellers normalt pelsfargen hos blå og brune hunder. Både nesebrusk og lepper skal ha kraftig farge uten flekker. Pigmenteringen av lepper og øyerand skal følge nesefargen.

Fargen på øynene skal stå i forhold til pelsfargen. De skal sitte langt fra hverandre og være store. Øyenbrynene skal være buet opp og fremover, men ikke slik at de dekker øynene.

Ørene skal være av middels størrelse, hengende med lange hår, lettere hevet over basis når hunden er oppmerksom. Tennene skal være store og hvite med saksebitt eller tangbitt. Halsen skal ha bra lengde, være muskuløs og lett buet.

Ryggen skal være relativt lang, lengden skal komme fra lengden av brystkassen og ikke fra lenden. Ribbenene skal være buet men ikke for runde, brystkassen dyp og lang. Muskuløse og godt vinklede bakben med lave haser.

Potene skal ha oval fasong med kraftige tredeputer, tærne hvelvet og sitter tett, rikelig dekket med hår mellom tredepotene. Lavt ansatt hale, uten krøller eller bøy, og langt nok til å nå ned til haseleddet, bæres lavt med oppbuet haletupp når hunden er i ro, men kan løftes når hunden er i bevegelse. Den må aldri bæres over ryggen. Halen skal være dekket av stritt hår.

Pelsen skal være dobbel med myk, ullen og tett underpels. Overpelsen skal være stri, kraftig og glatt, ikke ullen og krøllet. Hårenes lengde og tykkelse skal være tilstrekkelig til at pelsen skal virke beskyttende og fremheve hundens form, men ikke så mye at kroppens naturlige linjer forsvinner. Pelsen skal ikke på noen måte trimmes. Neseryggen skal være sparsomt dekket med hår, lengre på sidene slik at det dekker leppene. Herfra øker pelse og gir det skjeggete utseende.

Bearded Collien kan være skifergrå, rødlig, fawn, sort, blå, alle nyanser av grått, brunt eller sandfarget med eller uten hvite tegninger. Hvite tegninger skal bare forekomme på snuten, som ett bliss i pannen, halespissen, i brystet, på ben og føtter, rundt halsen, men her må ikke de hvite hårenes røtter være bak kuldrene. Hvitt skal ike forekome over hasene eller på utsiden av bakbena. Lette tanmarkeringer er tilatt på øyenbrynene, innsiden av ørene, på kinnene, under haleroten og på bena der det hvite går over i hundens vanlige farge.

Mankehøyde; hannhunder 53 – 56 cm. Tisper 51 – 53 cm.

Andre kommentarer