Border collie

Border collie

Border collien har eksistert i århundrer i grensetraktene mellom England og Skottland, der den har vært en ren såkalt working collie, altså en arbeidshund. Rasen er uten tvil verdens mest benyttede gjeterhund, og dertil den dyktigste og mest allsidige. Overalt der det drives med sau er border collien en selvfølgelig medarbeider. Rasen har helt fram til de seneste tiårene blitt avlet kun med tanke på bruksegenskapene. Den har spesielt lett for å lære, er oppmerksom og uredd, og har en meget rask oppfatnings- og reaksjonsevne.

Som gjeterhund er border collien uovertruffen. Mens andre gjeterhundraser er «spesialister» på sine områder, alt etter hvilke oppgaver og forhold de ble avlet frem for, behersker border collien alt som har med gjeting å gjøre. Den er født med et instinkt til å samle flokken og drive den mot eieren, noe som gjør den godt egnet til arbeide både på flatt, oversiktlig terreng, og  i mer ulendt fjellterreng. Den jobber godt på egen hånd, og kan uten problemer sendes inn i et uoversiktlig terreng, og vil da samle dyra som finns der, og drive dem mot eieren.

Som nevnt tidligere jobber border collien godt på egen hånd. Dette krever at den har evnen til å tenke selv. Nettopp dette aspektet med gjetingen har vært et ledende element i utviklingen av intelligensen til denne rasen. Som gjeterhund er dette en uvurderlig egenskap, men i dagens moderne samfunn blir ikke alltid dette satt pris på. Border collien kommer ofte i trøbbel grunnet sin evne til å være selvstendig, og enhver som skaffer seg en hund av denne rasen må være klar over at den først og fremst er en arbeidshund. Noen skjødehund blir den aldri.

Rent generelt: Border collien er ikke et kjæledyr, den er en arbeidende gjeterhund. Border collien er det nærmeste man kommer en arbeidsnarkoman når det gjelder hunder, og de må å ha en jobb å gjøre. Hva denne jobben består av er mindre viktig, og det trenger slett ikke være gjeting. Borderen trives godt også med lydighet, bruks og agility. Det som imidlertid er viktig å være klar over er at dersom Border collien ikke får noe å jobbe med, vil den mest sannsynlig bli ekstremt destruktiv. Den vil da selv finne seg arbeid, og det den  ender opp med er ting vi mennesker helst ikke vil den skal gjøre,  f,eks:

Gjete barn, biler, sykler eller hva annet som rører på seg.
Grave opp hagen.
Tygge i biter alt den finner i huset eller på gårdsplassen.
Bjeffe på alt som rører seg

Det er derfor viktig at alle som tenker på å skaffe seg Border Collie er klar over at denne rasen krever mer av eieren enn de fleste andre raser, både når det gjelder oppmerksomhet, mosjon og mental stimulans. Border collien er sannsynligvis en av de mest intelligente hunderasene i verden, noe som utrolig nok kan utgjøre et stort problem for dens eiere. Den vil lære seg ting på egen hånd som eieren ikke er interessert i at den skal kunne, og slike adferdsmønster er senere vanskelig å bli kvitt. Samtidig er det også denne overlegne intelligensen som har gjort border collien til den mest brukte rasen i stort sett alle typer hundesport.

Når det gjelder sydom er border collien hverken særlig bedre eller verre enn andre sammenlignbare raser. Hofteleddsfeil er ganske vanlig. Visse typer øyesykdommer kan også forekomme.

Border collien er en ekstremt aktiv hund, og den har blitt for mye for mang en eier. Derfor: vær sikker på at det er en slik hund du vil ha før du skaffer deg en border collie.

Rasestandard

I de senere år har rasen fått utarbeidet standard, ble anerkjent av Kennel Club i 1976, og deltar på utstillinger. Det er imidlertid viktig å passe på at border colliens unike arbeidsegenskaper blir tatt vare på, og ikke må vike for en ensidig eksteriøravl.

Hodet skal ha passe bred skalle uten fremtredende nakkeknøl. Flate kinn, markert stopp som deler hodets lengde i to like lange deler, sort nesebrusk.

Øynene er vidstilt, middels store, ovale og brune. Ørene vidt plassert, middels store, tipper forøver. Saksebitt.

Halsen skal være lang, kraftig og svakt buet. Kroppen er rektangulær uten å være lang. Bred, kraftig og muskuløs rygg, svakt hellende kryss. Rommelig brystkasse, lett oppknepet buklinje. Rette for- og bakben, god benstamme, godt tilliggende albuer, god vinkel mellom skulderblad og overarm. Brede og muskuløse lår. Godt vinklet i kne- og haseledd. Border colliens poter skal være hvelvet, sluttet og sterke. De peker rett fremover og har kraftige tredeputer.

Halen er lavt ansatt, bæres sabelformet og skal nå til hasespissen. Når hunden er i aksjon kan halen løftes høyere enn rygglinjen, men må aldri bæres over ryggen.

Bevegelsene er typiske for rasen. Frie og meget jordvinnende. Ofte, spesielt under gjeterarbeid, er kroppsstillingen lav og smygende med senket hode, øynene hypnotisk stirrende mot sauen og halsen strakt fremover.

Det er to varianter av pels: 1) moderat lengde, og 2) glatt. Begge skal ha tett, passe tykk dekkpels og tett og bløt underull. Type 1. skal ha man, bukser og faner, mens hodet, fremsiden av forbena og bakbena fra hasen og ned skal ha kort pels. En rekke farger er tillatt, kombinert med hvitt. Sort og hvitt foretrekkes. God pigmentering.

Mankehøyde: hannhund 53 cm, tispe noe mindre.

Andre kommentarer

Informasjonen er hentet fra http://hjem.sol.no/brbvng/