Bouvier des flandres

Bouvier des flandres

Bouvier des Flandres er opprinnelig en storfegjeter fra Belgia/Frankrike, og finnes i størst antall i disse landene i tillegg til i Nederland. De ble senere brukt som gårdshunder. De arbeider selvstendig, og deres kvadratiske kropp med moderate vinklinger gjorde den rask og utholdende. Rasen egner seg meget godt som kombinert familie/brukshund, og er en robust hund med et herlig temperament. Den liker å løse oppgaver, og trener gjerne lydighet/agility eller bruks. Den korte ryggen gjør at den egner seg godt som kløvhund. Pelsen trenger å gres 1 gang pr. uke på en voksen hund, og den må klippes/trimmes ca. 3 ganger pr. år. Gjør man dette regelmessig, slipper den lite hår, og den litt strie/rue overpelsen fungerer som en utmerket «regnfrakk». Barter, skjegg og pannelugg gir den et «barskt» utseende. Rasen er lite utbredt i Norge, fra 20-50 registreringer pr. år. Rasen er et utmerket alternativ til de mest kjøpte rasene i landet. Se rasestandarden for nærmere beskrivelse.

Bouvieren er en meget allsidig hund, som kan brukes til det meste.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Belgia/Frankrike. Bouvier des Flandres er en kraftig bygget hund med kort, kompakt kropp og muskuløse ben. den gir inntrykk av intelligens og er energisk og modig, men også rolig, klok og uredd.

Godt utviklet skalle som er flat. Ubetydelig markert stopp som virker mer markert på grunn av de buskete øyenbrynene. Godt utviklet sort nesebrusk. Sakse- eller tangbitt.

Øynene er lett ovale, plassert horisontalt og så mørke som mulig. De har et frimodig og energisk uttrykk. Ørene skal være høyt ansatt over øyehøyde og hengende, men bretten må ikke være over skallens nivå. De skal være halvlange og formet som likesidede trekanter. Ørene er dekket av kort pels.

Forlemmene har kraftig benstamme, er muskuløse og helt rette. Baklemmene er kraftge med framtredende musklatur. Hverken for rette eller for vinklede. Potene er korte, runde og sluttede med hvelvede tær. Klørne er kraftige og sorte. Tredeputene er tykke og faste.

Halsen er velbåret, muskuløs og uten løs halshud. Nakken er kraftig og lett hvelvet. Ryggen skal være kraftig, bred og kort, og lenden skal være kort, bred og muskuløs uten svakhet. Brystet er dypt og underlinjen lett opptrukket. Halen bæres normalt i rygglinjens forlengelse, men under bevegelse bæres den høyt. Medfødt stumphale er tillatt.

En bouvier skal ha frie, ledige, parallelle og stolte bevegelser. Skritt og trav er vanligst, men passgang forkommer.

>Dekkpels og underull skal gi beskyttelse mot et vekslende klima. Dekkpelsen er stri, tørr og matt, og den er halvlang (rundt 6 cm.) og lett rufsete. Pelsen er kortere på hodet og utsiden av ørene. Underullen består av mange fine, tette hår som voksen under dekkpelsen. Til sammen danner bouvierens pels en vanntett beskyttelse. Øyenbrynene står rett opp. Overleppene har barter og haken kraftig, stritt skjegg. Tillatte farger er fauve; grå; ofte brindle med sorte hårspisser. Sort er tillatt men foretrekkes ikke.

Mankehøyde: hannhunder: 62-68 cm. ideelt 65 cm., tisper: 59-65 cm ideelt 62 cm..

Andre kommentarer