Boxer

Boxer

Energisk hund med stor arbeidskapasitet. Utrolig sosial, og har stort behov for å få være et medlem av familien. Barnevennlig, leken, aktiv, sterk. Stråler av livsglede.

Boxerens mest utpregede karaktertrekk er dens sterke tilknytning og kjærlighet til mennesker. Selv om den kan virke morsk, med sin butte snute, den sorte masken og den velmuskulerte kroppen, er en boxer alltid mest glad når den får være sammen med mennesker – spesielt barn. Med sin korte, skinnende pels, velskårne hode og elegante men muskuløse kropp, er en god boxer en hund som tiltrekker seg oppmerksomhet. Boxeren er en utpreget allround hund – den fyller plassen som husets vakthund om nødvendig, er en dyktig brukshund om den får sjansen, den er en attraktiv turkamerat og sist men ikke minst barnas alltid ivrige lekekamerat og lojale venn.

Karakter og egenskaper
Boxerens karakter er hovedgrunnen til at den alltid har vært en populær familiehund. Den er godmodig og glad, noen ganger nesten vel glad (!), og er suveren sammen med barn. En bra boxer er tøff og hardhudet nok til å tåle røff behandling fra ivrige barnehender, og tålmodig nok til ikke å bli aggressiv. Den deltar mer enn gjerne aktivt i leken, men er samtidig en god barnevakt.

Men det bor mye mer i boxeren, bare den får muligheten til å vise det. Den er tradisjonelt plassert i tjenestehundgruppen, og der hører den hjemme. Den har hatt flere bruksområder opp gjennom årene. I Tyskland ble den brukt som militærhund i begge verdenskrigene, og den var en av de første rasene som ble godkjent for politihundarbeid i Tyskland hvor den fremdeles brukes i slik tjeneste. Noen blir brukt som førerhunder og andre blir trent som lavine- og ettersøkshunder. Som sporhund er den utmerket, og den har arbeidslyst, initiativ og selvstendighet som gjør at den kan bli en meget bra søkshund.

Boxere er utpreget sosiale hunder som er svært glad i og knyttet til menneskene sine. Det betyr at de ikke i utgangspunktet er godt egnet til å være alene en hel arbeidsdag. De kan vennes til det, men man må være forberedt på at det kan ta noe tid. Som regel bør man vurdere hundekjøpet en gang til dersom man vet at hunden må etterlates alene hele dagen.

Rasestandard

Boxeren er en middels stor hund – en hanhund skal være mellom 57 og 63 cm høy og veier vanligvis mellom 28 og 34 kg, en tispe skal være mellom 54 og 59 cm høy og veier vanligvis 23 – 28 kg. En bra boxer er i besittelse av en unik kombinasjon av eleganse og muskulatur og blir ofte sett på som en «hundenes lettvektsatlet». Pelsen er kort og glatt og finnes i to fargevarianter, tigret og rødt. Den røde fargen kan variere fra en lys brun til en nydelig hjorterød. Den tigrede fargen varierer både i bunnfargen, som også kan være alt fra lys gulbrun til mahognyfarget, og i fordelingen av striper, fra svært åpen tigrering til en tigrering som er så tett at hunden nesten virker som den er «omvendt tigret», med brune striper på sort bakgrunn.

Mange boxere har hvite tegninger. Dette er ofte attraktivt og populært, men de hvite tegningene skal ikke være for store (ikke dekke mer enn 1/3 av kroppen). Ikke sjelden fødes det hvite valper i et kull. Denne fargen er ikke akseptert som korrekt i boxer- standarden. Hvite boxere er ikke albino, fargen skyldes at hunden har ekstremt store hvite tegninger.

For mange er likevel det viktigste med boxerens utseende uttrykket. De sjelfulle og talende øynenes plassering i et lett rynket og noe butt hode gjør at du får et uttrykk det knapt nok finnes maken til i hundeverdenen (i hvert fall om du spør en boxerentusiast!)!

Andre kommentarer

Boxeren kan brukes til alt, og tar alt som en utfordring. Boxeren er fremdeles en uoppdaget brukshund!

Det meste av informasjonen er hentet på http://home.online.no/~henlund/Norsk/Info/om.htm