Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalieren er en rase som opprinnelig kom til England en gang på første halvdel av 1500-tallet. Den vant raskt stor popularitet blant de kongelige i England. Det var Stuart-familien som gjorde rasen kjent, og da først og fremst kong Charles II, som etter sigende brukte mere tid på å leke med sine mange hunder enn å skjøtte statens affærer.

Etter Stuart-familiens fall overtok de orientalske rasene kongehusets gunst, og rasen ble en sjeldenhet. En hvit og rød variant ble derimot bevart ved Blenheim Palace noe som har gitt denne fargevarianten sitt navn.

Ved Blenheim Palace tjente disse dvergspanielene både som støtende fuglehunder og selskapshunder. Mange cavalierer har fortsatt bevart sine jaktinstinkter.

Det var ikke før i 1920-årene at rasen på nytt ble lagt skikkelig merke til da en amerikaner utlovet en, for den tiden, uhørt høy pengesum for denne avglemte og da umoderne rasen.

Rasen hadde til da gått under mange ulike navn, senest under navnet King Charles Spaniel. Den fikk navnet Cavalier og ble i 40-årene endelig offisielt godkjent som egen rase og skilt fra den moderne King Charles Spaniel. Siden den gangen har rasen fått en enorm popularitet over store deler av verden.

I Norge er den i dag blant de mest registrerte rasene. Dens popularitet er ikke vanskelig å forstå ettersom det er en liten, men allikevel meget sportslig hund – en slags allroundhund som passer like godt til gamle som til unge. Dens vennlige vesen har fått mange venner.
Det lille formatet gjør at den passer inn i alle slags boliger, samtidig med at den er stor nok til å sette pris på lange turer i skog og mark. Merkelig nok har Kong Charles IIs ånd fortsatt å leve – det er ingen sjeldenhet at cavaliereiere ender opp med både to og tre cavalierer.

Cavalieren er i det alt over veiende en sunn rase. Øyelidelser forkommer, men regnes ikke lengre som noe betydelig problem for rasen. Den arvelige hjertelidelsen «Mitralis insuffisiens» utgjør et helsemessig problem, da sykdommen forekommer hos hunder som er yngre enn det som er akseptabelt. Det forskes på denne lidelsen hos cavalierer i flere land i verden, deriblant Norge og Sverige. Norske oppdrettere er opptatt av å bekjempe lidelsen gjennom selektivt avl, nærmere bestemt ved å avle på eldre avlsdyr og/eller avlsdyr med gamle foreldre som har sunne hjerter.

Rasestandard

Hjemland: England. Cavalier king charles spaniel skal være en aktiv, grasiøs og velbalansert hund med et varmt vennlig uttrykk. Den skal være kjekk, ivrig energisk og hengiven, og absolutt uredd. Den skal være glad og vennlig i temperamentet. Absolutt ikke agressiv og uten tendenser til nervøsitet.

Skallen skal være nesten flat mellom ørene. Stoppen skal være lett markert. Ansiktet skal være godt utfylt under øynene. Nesebrusken skal være sort med velutviklete nesebor, og uten pigmentløse flekker. Snute-partiet skal smalne av mot snutespissen, men enhver tendens til snipethet er uønsket. Overleppen skal dekke kjevene godt uten å være dype og hengende.

Øynene skal være store, mørke og runde, men ikke fremstående. De skal være plassert godt fra hverandre. Ørene skal være lange, høyt ansatt og ha rikelig med pels. Hunden skal ha sterke kjever med et perfekt og komplett saksebitt. Halsen skal være av passelig lengde og noe buet.

Bakbena skal være vel-vinklete og hasene uten tendens til krok- eller kuhaser. Moderat benstamme. Potene skal være kompakte med kraftige tredeputer og ha rikelig med pels.
Lengden på halen skal være i balanse med kroppen. Den skal være velansatt og bæres fornøyd, men aldri noe særlig høyere enn overlinjen. Bevegelsene skal være frie og elegante med kraftige fraspark. Forben og bakben skal bevege seg parallelt sett forfra og bakfra.

Pelsen skal være lang, silkeaktig og fri for krøller. En lett bølgete pels er tillatt. Det skal være rikelig beheng. Pelsen skal være utrimmet. Tillatte farger er; Blenheim: Perlehvit bunnfarge med klart avgrensende varmt kastanjebrune tegninger. Hodet skal ha et jevnt hvitt bliss. Tricolour: Hvit med sorte tegninger samt røde flekker bl. a. over øynene og på kinnene. Ruby: Ensfarget dyp rød. Hvite tegn er uønsket. Black and tan: Ravnsvart med varmt gulbrune tegninger over øynene, på kinnene, ørenes innside, på brystet bena og halens underside. Tanfargen skal være klar. Hvite tegn er uønsket.

Størrelse: Vekten skal være mellom 5,5 og 8,2 kg. En liten velbalansert hund innenfor disse vektgrensene er det ønskelige.

Andre kommentarer