Chinese crested

Chinese crested

Chinese Crested eller kinesisk nakenhund som den kalles her i Norge er uten pels på det meste av kroppen. De har en crest av hår på hodet som også helst skal ligge nedover nakken, pels ytterst på halen og nederst på føttene. Noen har mer fyldig crest enn andre.

Dette er en veldig tillitsfull og glad rase som gjerne aller helst blir brukt som selskapshund. de er derimot meget lettlært og kan godt brukes i lydighet og agility da de også er meget raske.

Mange tror nok at denne rasen fryser veldig på vinteren, men de tåler mer kulde enn man skulle tro. Blir det derimot meget kaldt, må man kle på de litt. De blir også lett solbrente på sommeren og må da smøres med høy faktor på solfylte dager.

Dette er en rase som er veldig hengivne til sin eier og bør nok ikke anskaffes dersom man er borte mesteparten av dagen. De har en herlig personlighet og man kan ikke annet enn å bli glad i denne rasen når man kjenner den. Dette er en veldig lett rase å ha med å gjøre. De følger trofast sin eier hvor det måtte være og står gjerne på to og danser og skøyer litt for å sjarmere deg helt i senk. Det finnes også en pelsvariant av rasen som kalles Powder puff. Mange sier at det i hvert kull fødes powder for å holde resten av kullet varme:-) Om man parrer to nakne får man 33% powder, om man parrer en av hver variant får man 50% av hver, men om man parrer to powder får man bare powder. Det sies at den nakne varianten har oppstått ved at det ble avlet på en genfeil langt tilbake. Denne typen er en meget grasiøs hund og kan for mange likne på en bitte liten hest.

Rasestandard

Helhetsintrykk: Kinesisk nakenhund er en liten, aktiv og elegant hund, middels til fint bygget. Den har glatt pelsløs kropp med pels bare på potene, hodet og halen. Hos varianten powder puff er kroppen dekket med myk, lett og luftig pels. Det er to forskjellige typer innen rasen: En smekker og spebygget med fin benstamme, og en noe tettere (cobby) bygget med tyngre kropp og noe kraftigere benstamme.

Temperament: Kinesisk nakenhund skal være glad og vennlig av temperament, aldri arrig eller lunefull.

Hode: Skallen skal være lett rundet og langstrakt. Kinnene skal være glatte, tørre og renmeislete, avsmalende mot snutepartiet. Stoppen skal være markert men ikke overdrevet. Hodet skal være glatt uten overdrevne rynker. Lengden fra nakkeknøl til stopp skal være lik lengden fra stopp til snutespiss. Snutepartiet skal være lett avsmalnende uten å virke spisst, det skal være tørt og uten hengelepper. Karakteristisk er den noe fremskutte nesebrusken som er smal i forhold til snuten. Pigmentet på nesebrusken kan være av hvilken som helst farge. Hodet skal gi et elegant inntrykk, og utrykket skal være våkent. Leppene skal være tynne og stramme. Ideelt sett begynner pelskammen (cresten) ved stoppen og avtar nedover halsen. Den kan ha en hvilken som helst lengde, men en lang og flagrende pelskam er å foretrekke, men er sparsom og tynn pelskam er også akseptabelt.

Øyne: Øynene skal være så mørke at de virker sorte. Lite eller intet hvitt, får synes i øynene. De skal være av middels størrelse og plassert godt fra hverandre.

Ører: Ørene skal være lavt ansatt. Øverste del av ørefestet skal være på linje med ytre øyekrok. Ørene skal være store og oppadstående, med eller uten pelsfrynser. Hos powder puffs er hengeører tillatt.

Bitt: Sterke kjever med perfekt saksebitt, hvor fortennene er plassert på rett linje.

Hals: Halsen skal være tørr og fri for løst halsskinn. Den skal være lang, elegant og velplassert på sterke skuldre. Under bevegelse bæres halsen høyt og noe buet.

Forlemmer: Skuldrene skal være velutviklede, smale og vel tilbakelagt. Forbenene skal være lange og smekre, og plassert godt under kroppen. Albuene skal være godt tilliggende. Mellomhånden er tynn, men sterk og nesten loddrett. Potene skal ikke være verken innad eller utad vridde.

Kropp: Kroppen skal være rektangulær og smidig. Brystkassen skal være bred og dyp, men ikke tønneformet. Brystbenet skal ikke være overdrevent fremtredende. Brystkassen går ned til albuene, og den smalner av mot en pent opptrukket buklinje. Lenden skal være stram og kraftig. Ryggen skal være rett.

Baklemmer: Bakparten skal være godt avrundet og muskuløs. Bakbena er lange, med faste velutviklede kneledd, og går over i lavt ansatte haser. Vinklingen i bakparten skal være så god at den bidrar til en rett rygg. Bakparten skal ha god bredde.

Poter: Harepoter, som skal være svært lange og smale, men en unik forlenging av tåbenen, spesielt i forpotene, som kan virke som om de har ett ekstra ledd, noe de ikke har. Neglene kan ha en hvilken som helst farge, og skal være av middels lengde. Sokkene skal ideelt begrense seg til tærne, og må ikke gå over mellomhånd eller fot. Potene skal ikke være verken innad- eller utadvridde.

Hale: Halen skal være høyt ansatt, og bæres enten oppad eller rett ut når hunden er i bevegelse. Den skal være lang og avsmalnende, ganske rett, og ikke opprullet eller ringlet til noen av sidene. Halen kan henge naturlig når hunden står. Pelsen på halen skal være lang og flagrende, og begrenset til 2/3 av den ytterste delen. Sparsomt med pels på halen er akseptabelt.

Bevegelser: Sunne bevegelser som skal være flytende og elegante med god skrittlengde og kraftige fraspark.

Pels: Det skal ikke forekomme store flekker av tykk pels på noen steder av kroppen. Huden skal være tynn, glatt og varm å berøre. Hos varianten powder puff består pelsen av underull og myk, lett og luftig pels av god lengde, som gir inntrykk av å stå som ett slør rundt hunden.

Farger: Enhver farge eller kombinasjon av farger, er tillatt.

Størrelse: Ideell skulderhøyde for hannhunder er 28 – 33 cm. For tisper 23 – 30 cm. Vekten kan variere betraktelig, men bør ikke overstige 5,5 kg.

Andre kommentarer