Clumber spaniel

Clumber spaniel

Clumberen er den tyngste av spanielrasene og skiller seg noe fra de andre spanielrasene både i utseende og temperament. I bunnen finnes den typiske spanielen – glad, positiv, lettlært, og kontaktsøkende. Dette er egenskaper disse støtende og apporterende hundene har hatt behov for i de krevende arbeidsoppgavene de en gang ble avlet for. Clumber spanielen har sin opprinnelse fra franske jakthundraser av en bassettlignende type som har blitt blandet sammen med engelske spaniels.

Til forskjell fra de øvrige spanielrasene har clumberen i stor grad beholdt sin opprinnelige type. Rasen har alltid vært, og er fortsatt, verdsatt for sin langsomme og nøyaktige jakt som støtende og apporterende fuglehund.

Rasestandard

Helhetsinntrykk: Clumber spaniel er en bevegelig og velbygd hund med kraftig benstamme og et tankefullt uttrykk. En rolig, vennlig og lettlært rase som viser beslutsomhet og styrke. Hunden jobber stille og rolig, og er stabil, vennlig og verdig. Den er mer reservert enn de andre spanielrasene. Den viser aldri noen antydning til aggressivitet.

Hode:
Hodet skal være firkantet, massivt, middels langt, bredt over skalletaket og nakkekulen skal være fremtredende. Kraftige øyenbrynsbuer. Nesepartiet skal være tungt og kvadratisk med vel utviklede lepper. Ingen overdrivelse i hode eller skalle.

Øyne: Øynene skal være klare og mørkt ravfargete. Noe dyptliggende med blinkhinnen såvidt synlig. Runde, lyse øyne er ikke ønskelig.

Ører:
Ørene skal være store, formet som vinblad og dekket med glatt hår. Hengende noe fremover. Behenget skal ikke nå nedenfor øret.

Bitt: Sterke kjever med regelmessig og komplett saksebitt.

Hals: Halsen skal være middels lang, tykk og kraftig.

Kropp:
Kroppen skal være lang og tung, med liten avstand til bakken.
Brystkassen skal være dyp med godt utviklete ribbein. Ryggen skal være rett, bred og lang. Lendepartiet skal være muskuløst og buklinjen rak.

Fram- og bakbein:
Skulderpartiet skal være sterkt med vel tilbaketrukne skuldre. Muskuløse. Frambeina skal være korte, rette og sterke med god benstamme. Bakbeina skal være meget kraftige, godt utviklet og parallelle med velvinklete knær og lavt ansatte haser.

Labber: Labbene skal være store, runde og godt behåret.

Hale: Halen skal være lavt ansatt, vel behåret og bæres i høyde med rygglinjen.

Bevegelser: På grunn av en lang kropp og korte ben er bevegelsene rullende. Bevegelsene skal være parallelle med et uanstrengt driv.

Pels: Pelsen skal være rikelig, tett, silkeaktig og slett. Beina og brystet har rikelig med faner.

Farge:
Helhvit kropp med sitrongule (lemon) tegninger tillates, men appelsinfarge (orange) er tillatt. Små flekker på hodet og fregner på snutepartiet.

Vekt: Hannhund ca 34 kg, og tispe ca 29,5 kg. Mankehøyde er ikke angitt i den nåværende FCI-standard, men eldre litteratur angir omtrent 42-45 cm.

Andre kommentarer