Collie korthåret

Collie korthåret

Med sin korte og vedlikeholdsfrie pels og sin glade, samarbeidsvillige natur er korthårscollien som poteten: Den kan brukes til «alt»! Korthårscollien vil trives som ren familiehund, men sier heller ikke nei til lydighet, agility eller brukshund-aktiviteter. I Norge er korthårscollien en liten og ganske ukjent rase, selv om enkelte individer også gjør seg bemerket her. I andre land kan du finne korthår som er førerhunder, «hjelpe»-hunder, tjenestehund i militæret, brukschampion osv.

Korthårscollien har i likhet med langhårscollien et «mykt» vesen. Det betyr at man kommer lengst med positive innlæringsmetoder. Korthåren regnes også for å være litt tøffere og gladere enn den langhårdede varianten.

Rasestandard

Collien skal utstråle styrke og eleganse, og ha et flytende ganglag. den har et vennlig temperament uten snev av nervøsitet eller aggressivitet.

Hodeformen er rasens adelsmerke. Det skal både fra siden og forfra ha form som en langstrakt kile, med butt snute. Skalle og snute ligger i to like lange paralelle plan med en liten, synlig men ikke markert stopp, som skal ligge midt mellom øynene. Øynene er middels store, mørke og mandelformede, og sitter litt skråstillt. På blue merle hunder er blå eller blåflekkete øyne tillatt. Hunden har et livlig og våkent uttrykk.

Ørene bæres oppreist, men med den øvre tredjedelen tippet framover. Den skal ha saksebit, med velutviklede kjever. Halsen skal være kraftig, muskuløs, ganske lang og lett buet. Kroppen er rektangulær, med fast rygg og lett buet lend.Brystkassen skal være rommelig. Skulder og overarm skal være velvinklet, forbena rette, og med god benstamme.Lårene skal være muskuløse, med gode vinkler i kne og haseledd, Hasene skal være lave. Potene er runde, med tett sammensluttede tær.

Halen skal være så lang at det nederste haleleddet når nedenfor hasespissen, og bæres i sabelform under hvile, noe høyere under bevegelse, men aldri over ryggen. Bevegelsene er kraftfulle, flytende og paralelle, med godt fraspark.

Pelsen skal være kort, med flat tilliggende overpels av stri struktur og meget tett underull. Hverken trimmet eller klippet.

Skulderhøyde; hannhunder 56-61 cm (25-35 kg) tisper 51-56 cm (20-30 kg)

Andre kommentarer

Collien er opprinnelig en gjeterhund, men en del av gjeterinstinktene har nok gått tapt med tiden. Det betyr ikke at enkelte individer med trening kan gjøre det ganske bra. I USA f.eks er det ikke uvanlig å se gjetende collier.