Collie langhåret

Collie langhåret

Verdens vakreste hund, også kjent som Lassie-hunden. Finnes i to hårlagsvarianter (lang og korthår) og tre hovedfarger, sobel, tricolor og blue merle.

En vennlig, rolig, lettlært hund som kan brukes til det meste, og tilpasser seg det aktivitetsnivået du selv ønsker, alt fra trivelig hushund og familiehund, til aktiv og dyktig brukshund. Særlig velegnet i småbarnsfamilier, der den overtar rollen som barnevakt og blir barnas beste venn.
Hundene kan være alt fra elgjegere til barnevakt, de sporer, runderer, gjeter og vokter, går agility og lydighet, i tillegg til at de stilles ut.

Collien er en meget førermyk hund, som trenger vennlighet og positiv forsterking. Den har en spesiell evne til å lese eierens sinns-stemning, og påvirkes av den. Dette er hunden for deg som ønsker deg en trofast venn i alle livets situasjoner.

Rasestandard

Collien skal utstråle styrke og eleganse, og ha et flytende ganglag. den har et vennlig temperament uten snev av nervøsitet eller aggressivitet.

Hodeformen er rasens adelsmerke. Det skal både fra siden og forfra ha form som en langstrakt kile, med butt snute. Skalle og snute ligger i to like lange paralelle plan med en liten, synlig men ikke markert stopp, som skal ligge midt mellom øynene. Øynene er middels store, mørke og mandelformede, og sitter litt skråstillt. På blue merle hunder er blå eller blåflekkete øyne tillatt. Hunden har et livlig og våkent uttrykk.

Ørene bæres oppreist, men med den øvre tredjedelen tippet framover. Den skal ha saksebit, med velutviklede kjever. Halsen skal være kraftig, muskuløs, ganske lang og lett buet. Kroppen er rektangulær, med fast rygg og lett buet lend.Brystkassen skal være rommelig. Skulder og overarm skal være velvinklet, forbena rette, og med god benstamme.Lårene skal være muskuløse, med gode vinkler i kne og haseledd, Hasene skal være lave. Potene er runde, med tett sammensluttede tær.

Halen skal være så lang at det nederste haleleddet når nedenfor hasespissen, og bæres i sabelform under hvile, noe høyere under bevegelse, men aldri over ryggen.
Bevegelsene er kraftfulle, flytende og paralelle, med godt fraspark.

Pelsen skal følge kroppsformen, og være kraftig, med tett, bløt underull og harde, glatte dekkhår. Pelsen har særlig stor fylde rundt nakken og brystet. Ansikt og ørespisser er korthåret, det er også forsiden av forbena, og bakbena nedenfor hasene. Bakbena skal hå fyldig pels over hasene, og halen skal være rikelig behåret.

Skulderhøyde; hannhunder 56-61 cm (25-35 kg) tisper 51-56 cm (20-30 kg)

Collien er en gjeterhund, og hører til i gruppe 1.

Andre kommentarer