Dogo Canario

Dogo Canario

Dogo Canario er en rase som ble godkjent av FCI den 3 Juni 2001. Spanske entusiaster hadde da i lang tid arbeidet for å øke populasjonen av rasen, som av disse ble kalt Presa Canario. FCI godkjente rasen under rasenavnet Dogo Canario, etter søknad fra den Spanske Kennelklubben og den spanske raseklubben.

De Spanske raseentusiastene var ikke veldig fornøyd med at FCI endret navnet på rasen, samt at de samtidig ekskluderte noen farvekombinasjoner, men aksepterte dette, og var tilfreds med at det siste strået var lagt på plass for godkjenning av rasen. Enkelte oppdrettere på kanariøyene tviholder fortsatt på å kalle rasen for Presa Canario.

Den har sitt utspring på kanariøyene og blir/ble brukt som vokterhund. Den ble første gang nevnt oppdaget da kongen av Mauretania var på ekspedisjon til Canaria, eller Tamaran som øya Gran Canaria den gang het. Tamaran heter også stamfar til de fleste Dogo Canarioer i moderne tid.

Rasen kan dokumenteres helt tilbake til 1500 tallet. Det ble blandet tunge spanske mastifftyper med en gjeterhundrase med navn Perro De Ganado Majorero. Gando Majorero er en shipdogtype fra øya Fuerventura. Disse ble blandet for å gjøre rasen mere atletisk, instinktiv og hurtig.

På gårder, vingårder og fruktlunder, blir den fortsatt brukt som vokterhund. Rasen fungerer ellers utmerket som familiehund og går veldig godt sammen med andre hunder. I familien er den barnas beste lekekamerat.

Rasestandard

STØRRELSE
Normal vekt: Hanner 50 kg, tisper 40 kg
Normal høyde: Hanner 60-65 cm, tisper 56-61 cm

Andre kommentarer