Drever

En drever er en halsdrivende jakthund; en hund som forfølger viltet med kraftig gjøing slik at jegeren kan følge drevet og komme på skuddhold. Dette er en hund med ekstrem viltinteresse og som er svært utholdende og selvstendig. En drever har meget stor aksjonsradius, og er nok ikke en hund for en første gangs hundeeier.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Sverige. Relativt langstrakt og lavstillet hund som preges mer av kraft og robusthet enn edelhet og hurtighet. God reisning, velutviklet muskulatur og bevegelighet. Forskjellen mellom kjønnene skal være tydelig. En drever er oppmerksom med et rolig temperament.

Hodet er forholdsvis stort, langstrakt og smalnende fremover med svakt markert stopp. Klare og uttrykksfulle øyne som ikke er utstående eller stirrende. Mørk brun farge. Forholdsvis lavt ansatte ører som er middels lange og brede med avrundet tupp. Flate, med indre kant tett inntil kinnet.

Forholdsvis lang og kraftig hals uten løs halshud. Overgangen til skuldrene jevn og smidig. Overlinjen skal være sterk og muskuløs, svakt fallende til krysset. Langt, bredt og svakt hellende kryss. Velutviklet og eggformet bryst. Brystlinjen går jevnt over i den svakt opptrukne buken. Lang hale, kraftig ved roten. Bæres helst hengende, men kan bæres høyere, dog aldri inn over ryggen.

Forlemmene skal være rette sett forfra. Kraftig benstamme og velutviklet muskulatur. Baklemmene er parallelle sett bakfra. Brede og muskuløse lår. Velvinklede knær. Sporer bør fjernes.Faste poter med sluttede tær, velutviklede tredeputer. Potene skal verken være ut- eller innoverdreide.

Jevne, parallelle og jordvinnende bevegelser. Stram overlinje under bevegelse. Pelsen er grov, tettliggende og glatt. På hodet, ører og nederste del av bena er hårlaget kortere; på hals, rygg og lårenes baksider lengre. Under halen er ikke pelsen tilliggende, men må ikke danne fane. Med unntak av overveiende hvit farge og leverfarge er alle farger i kombinasjon med hvite tegninger tillatt. Fargene klare og så skarpt avgrenset fra hverandre som mulig. De hvite tegningene skal være synlige både forfra, fra siden og bakfra, og bør helst forekomme som bliss og hel halskrave, samt på ben, poter og haletupp. Symmetriske tegninger ønskelig.

Mankehøyde: Hannhunder: 32-38 cm. (idealhøyde 35 cm.) Tisper 30-36 cm, (idealhøyde 33 cm)

Andre kommentarer

En drever er en jakthund og bør ikke erhverves til annet formål.