Dunker

En dunker er en halsdrivende jakthund; en hund som forfølger viltet med kraftig gjøing slik at jegeren kan følge drevet og komme på skuddhold. Dette er en hund med stor viltinteresse og som er svært utholdende. En dunker har meget stor aksjonsradius, og er nok ikke en hund for en første gangs hundeeier.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Norge. Middels stor hund, tydelig rektangulær, sterkt bygget, men må ikke virke tung. Den skal gi inntrykk av utholdenhet.

Tørt og edelt hode med god lengde og parallelle linjer. Svakt velvet skalle med tydelig nakkeknøl. Tydelig, men ikke dyp eller skarp stopp. Mørke øyne som virker runde. De er forholdsvis store, men ikke utstående. Klare med rolig, alvorlig, uttrykksfullt blikk. Middels høyt ansatte ører, heller lavt enn høyt. Myke, middels brede, avsmalnende nedover og avrundet nedentil.

Dunkeren skal ha solide, tørre og senete forben. Godt vinklet skulder og albueledd. Baklemmene står parallelt, ikke understilt eller kuhaset. God vinkling på knærne. Sporer bør fjernes.Hvelvede og godt sluttede poter med godt hårlag mellom tærne. Faste tredeputer. Skal peke rett fremover.

Forholdsvis lang hals, uten nevneverdig løs halshud. Rett, fast rygg, ikke for lang. Muskuløst, svakt hellende, ikke for kort kryss.

Halen er ansatt i forlengelse av overlinjen. Tykk ved roten og smalere mot spissen, den skal være rett og bæres i svak bue oppover. Rekker til haseleddet eller litt nedenfor. Bevegelsene skal være frie og jordvinnende.

Pelsen skal være rett, stri, tett og ikke for kort. Hvis hårlaget ellers er særlig godt, kan Iårenes bakside og halens underside ha litt kraftigere behåring. Tillatte farger er sort eller droplet (harlekin-farget) med blakke eller hvite tegninger. Varm brunfarge og overveiende sort farge som går fra snuten og til nedenfor haseleddet med såkalt sort maske(ildflekker over øynene) er mindre ønskelig. Overtegnet hvit der den hvite fargen går ut på skuldrene og på undersiden av buken og på bena (sokker) godtas som riktig tegning.

Mankehøyde: Hannhunder: 50-55 cm. (idealhøyde 53 cm.) Tisper: 47-53 cm. (idealhøyde 50 cm.)

Andre kommentarer

En dunker er en jakthund og bør kun erhverves til dette formål.