Dvergpinscher

Dvergpinscher

Dvergpinscheren er en livlig, temperamentsfull, selvsikker og harmonisk hund som kan omtales som en stor hund i en liten kropp. Dvergpinschern er aktiv og våken, men kan også være noe skarp. Den liker å være der det skjer. Den er selvstendig og lærevillig. Dvergpinscheren er en velegnet familie- og selskapshund, men ingen leketøy for barn. Den er trofast mot sin eier og vil forsvare sin familie til siste åndedrag.

Dverg Pinscheren er en gammel tysk rase avlet ned i størrelse fra den opprinnelige tyske pinscheren.

Utseende:
Dvergpinscheren er en liten stram kvadratisk hund uten dvergpreg, med mankehøyde 25-30 cm. Viktige proporsjoner: Kroppslengden (fra manken til haleansatsen) svarer omtrent til mankehøyden. Det kileformede hodets totale lengde (fra snutespissen til nakkeknølen) tilsvarer halve kroppslengden. De elegante bevegelsene er en fryd å se der de traver flott som små hester. Det er en livlig, temperamentsfull og selvbevisst hund som tror den bor i en mye større kropp, så uttrykket ”stor hund i lite format” er virkelig en korrekt beskrivelse. Fargene er fra ensfarget: hjorterød, rødbrun til mørkebrun. Ofte verdsettes en jevn farge høyt. Den andre fargen er sort og tan. Dette er den klassiske black and tan fargen som man også ser hos pinscheren, og hos dobermannen. Den er lakksort med røde eller brune (tan) tegninger.

Helse:
Dette er en meget sunn og frisk rase som ofte blir 13-14-15 år uten spesielle problemer av noe slag. Vi må kunne si at vi ikke kjenner til spesielle sykdommer eller andre skavanker.

Rasestandard

Dvergpinscheren er en liten stram og kvadratisk hund uten dvergpreg,
Kroppslengden (fra manken til haleansatsen) svarer omtrent til mankehøyden.

Kraftig og langstrakt skalle uten sterk fremtreden nakkeknøl. Flat og rynkefri skalle. Neseryggen og skallens linjer paralelle. Sort vellutviklet nesebrusk, og lite men tydelig stopp. Snutepartiet formet som en stump kile, rett neserygg. Sorte og tettsluttende og stramme lepper, stramme munnviker. Kraftig over og underkjeve, saksebitt, komplett tannsett og sterke hvite tenner. Kraftige kinn, men ikke for markerte.

Øynene er mørke og ovale, sortpigmenterte. Godt tilligende øyelokkrender.
Elegant buet hals, ikke for kort. Går harmonisk over i manken. Stram og tørr halshud uten rynker eller folder.

Forben skal være kraftige, rette og ikke tettstilte sett forfra. Rett sett fra siden skal skuldre være godt tilbakelagt og mest mulig skråstilt. Godt tilliggende mot brystkassen, meget muskuløs, og er med på å danne manke.
Albuen skal være godt tilliggende og verken inn- eller utoverdreid. Underarm velutviklet og muskuløs, rett sett fra alle sider. Håndrot kraftig og stabil. Mellomhånd, kraftig og fjærende, rett sett forfra, lett skråstilt sett fra siden. Potene korte, runde, godt sluttede med hvelvede tær (kattepoter). Sorte, korte og kraftige klør. Harde tredeputer.

Kraftig, kort og stram rygg, med lett fallende overlinje fra manken og bakover. Manken skal være høyeste punktet på overlinjen. Lendet kraftig, og kort avstand fra siste ribben til hoften gjør at hunden virker kompakt. Lett rundet kryss, går umerkelig over i haleroten. Bryst moderat bredt, ovalt i tverrsnitt. Når til albuene. Kraftig og markert forbryst. Underlinjen skal være svakt opptrukket, og danne en vakker buet linje med brystkassen.

Bakbein skråstilte sett fra siden, parallelle sett bakfra, ikke tettstilte. Moderat lange lår, brede og meget muskuløse. Knær hverken inn- eller utoverdreide.Underlår lange og kraftige, senete og går over i en kraftig hase. Haser utpreget velvinklete. Kraftige og stabile. Hverken inn- eller utoverdreide. Mellomfot loddrett mot bakken. Bakpoter noe lengre enn forpotene. Godt sluttede med hvelvede tær. Sorte og korte klør.

Dvergpinscheren er en traver. Stram og forholdsvis stabil rygg under bevegelse. Harmoniske, sikre, kraftfulle og frie bevegelser med god steglengde. Typisk for trav er jordvinnende og flytende bevegelser med kraftig fraspark og god steglengde i fronten.

Huden skal være stramt tilliggende på hele kroppen.

Pels: Kort, tett og glatt tilliggende.
Farge: Fargen forekommer i ensfarget hjorterød, rødbrun til mørkbrun, og sort og tan. Lakksort med røde eller brune (tan) tegninger.
Vekt: 4-6 kg
Mankehøyde: 25-30

Andre kommentarer