Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Middels stor, aktiv, vennlig, samarbeidsvillig, lettdressert og sosial rase. Ble opprinnelig kun brukt til å finne og få vilt på beina/vingene, men har i dag fått en rekke andre oppgaver i tillegg til det å være jakthund. En engelsk springer spaniel kan være et godt valg for den som ønsker seg en allsidig jakthund og/eller en sporty familiehund som mange i familien kan ha glede av. Jakt med spaniel krever en lettdressert livlig, utholdende hund som hele tiden arbeider innenfor skuddhold og som i tillegg villig apporterer viltet tilbake til fører. Dette medfører at rasen også er meget godt egnet som familiehund, turkamerat og til andre arbeidsoppgaver som utføres i nært samarbeid med sin fører.

Nye springereiere må være klar over at pelsen må stelles regelmessig for at hunden skal trives, holde seg sunn og frisk og se presentabel ut. Om vinteren henger det en del snø i pelsen – spesielt på ustelte hunder og hunder med dårlig (ullen) pelskvalitet.

Rasestandard

Skulderhøyde på ca. 51 cm og vekt ca. 22 kg. Mange springere befinner seg i overkant i størrelse i forhold til standarden.

Rasen finnes i fire hovedfarger: svart og hvit samt brun og hvit og begge disse to fargene med rødbrune tan-tegninger over øyne, på kinn, under ører og hale og på bena. Standarden sier ingen ting om tegninger og mengden hvitt i forhold til mengden farget pels. De hvite partiene er som regel mer eller mindre spettet.

Rasen ble tidligere kupert, men får nå beholde sin lange hale. Den innerste delen av halen bør ikke bæres over rygglinjens forlengelse.

Andre kommentarer

I England har man bevart en egen linje med springere for bruk på jakt. Noen av disse er importert til Norge. Disse kalles ofte for workinger og kan ha et utseende og arbeidsintensitet som skiller seg tydelig fra den «vanlige» springeren.Denne linjen har eksistert i Danmark i de seneste 30-40 år. under navnet Field Trial Springer Spaniel.

Norge har så langt valgt å satse for en og samme springer både for bruk på utstillinger og for bruk til jakt og andre arbeidsoppgaver.