Flat coated retriever

Flat coated retriever

Flat´en tilhører gruppen apporterende fuglehunder og er avlet fram for å hente skadeskutt og dødt vilt jegeren har skutt. Flatcoaten er en glad, aktiv og vennlig hund. De er svært stabile i gemytt og robuste i kroppen.Rasen er svært sosial, også overfor fremmede, noe som kan være både til bryderi og glede.

Mange flat-eiere sier at den hverdagslige forkortelsen for flatcoated retriever, FLAT, står for flying athletic. Dette kan meget vel stemme med de fleste flat´er, som er meget aktive utendørs. Innendørs er likevel en flat rolig, spesielt dersom den får brukt både hode og kroppen i løpet av dagen. Rasen har fått rykte på seg for å være lettstresset og hyperaktive, og dette kan de bli dersom de ikke får jobbe med et eller annet. Alle retrievere er svært allsidige, så det er nesten det samme hva arbeidsoppgavene er så lenge flat´en får noe å gjøre. De kan få utløp for energien sin under turer i skog og mark, jakttrening, bruks, lydighet eller agility. Blant redningshundene (ettersøknings-, ruin- og lavinehunder) i Norge er alle retrieverrasene godt representert, med størst antall godkjente flat´er. De blir også brukt som narkotikahunder, bombe- og minehunder. Flat´en er sterk og tålmodig, og fungerer godt som trekk- og kløvhund til hobby- og familiebruk, men de fleste retriever kan nok aldri hevde seg i konkurranse mot for eksempel vorsteh på det området.

Retievere er spesielt egnet til søksarbeid enten det nå er etter mennesker, skadeskutt storvilt eller narkotika, og er i sitt absolutte ess når arbeidsoppgave de får utføre innebærer bruk av den utpreget gode luktesansen. Flat´en har også en medfødt vannpasjon!

Flat´en har mye felles med de andre retrieverrasene, men krever et større aktivitetsnivå enn de fleste andre retrievere. Flat´ens allsidighet, søkslyst og – evne, hardførhet og høye aktivitetsnivå gjør den til en glimrende arbeidshund hva man enn må ønske å trene. Den kan selvsagt også fungere som familiehund i en aktiv familie.

Rasestandard

Flat´en er en våken, aktiv og middelsstor hund. Den skal være sterk i kroppen, spenstig og vise sitt vennlige lynne med en intensivt viftende hale. Stoppen er ubetydelig, og kjevene lange og kraftige for at hunden skal kunne bære store bytter som fasan eller hare.

Øynene skal være middels store og mørkebrune eller nøttebrune med et intelligent uttrykk. Ørene skal være små og holdes tett inntil hodet.

Halsen er relativt lang og sterk, symetrisk ansatt og mykt overgående i ryggen slik at hunden enkelt kan følge et spor. Brystkassen er dyp og bred – flat´en skal ha «hjerterom».

Frambena er rette med bra benstamme. bakbena er muskuløse med passelig vinklede kne- og haseledd. Potene skal være runde og sterke – nesten som kattepoter.

Halen er kort og rett, og skal ikke bæres over rygglinjen. Pelsen skal være tett, i fin til middelsgrov struktur, av god kvalitet og så rett som mulig. Ben og hale skal ha gode faner. Fargen kan enten være svart eller leverbrun.

Mankehøyde hannhund: 58-61 cm tispe: 56-59 cm.

Andre kommentarer

Det finnes dessverre en del kreft hos flat, og gjennomsnittsalderen er derfor relativt lav. Til gjengjeld er HD et minimalt problem sammenlignet med f.eks. golden og labrador.

Det fødes også noen få gule flat´er (goldenfarget) men disse er ikke godkjent etter rasestandarden.

Flat´en har ikke så mye midd i pelsen sammenlignet med andre raser, og er derfor ganske allergivennlige for personer allergiske mot pelsmidd.