Fransk bulldog

Fransk bulldog

Den franske bulldogen er en gammel rase som stammer tilbake til Frankrike. En kan finne illustrasjoner helt tilbake til 1200-tallet. I motsetningen til andre små raser, var ikke den franske bulldogen forbeholdt noen spesiell klasse eller rang. Den var en «allemannshund», noe som førte til økt popularitet.

På grunn av sitt flattrykte ansiktsparti, blir den gjerne forvekslet av med både mops eller boston terrier. Viktig å merke seg at disse tre er gemyttmessig meget ulike.

Den franske bulldogen har kallenavn som «Frog Dog», «Klovn» og «Fralle». Når man først lærer rasen å kjenne, så vil en merke seg dens tosidige personlighet. Fra å opptre som en aktiv, humoristisk hund som er med på at som er gøy, kan den rase rundt i huset som en liten «mini-tornado».

De kan være ganske bestemte, noe som er logisk, da de opprinnelig ble avlet frem til å delta på oksekamper.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Frankrike. En fransk bulldag er en typisk molosser i liten størrelse. Av utseende gir den inntrykk av en aktiv og intelligent hund som er muskuløs og med solid benbygning. En fransk bulldoger selskapelig, livlig, leken, sporty og ivrig. De er spesielt hengivne overfor sin egen familie.

Meget kraftig, bredt og kvadratisk hode med hud som danner nesten symmetriske rynker. Øyenbrynsbuene er adskilt av en særdeles godt utviklet fure mellom øynene. Denne furen fortsetter ikke oppover pannen. Godt markert stopp. Kort oppstoppernese. Kort og bredt snuteparti der foldene fortsetter nedover overleppene. Tykke, litt løse og sorte lepper. Kraftfulle kjever der underkjeven når foran overkjeven. Ved lukket munn virker underbittet moderat.

Øynene har et våkent uttrykk. De er mørke, forholdsvis store, runde og noe fremtredende. Middels store ører som er brede ved basis med avrundede spisser.

Halsen er svakt buet. Forlemmene loddrette og parallelle. Kort overarm, og kort muskuløs underarm. Baklemmene er sterke og noe lengre enn forbena. Velstilte og parallelle. Potene er små og runde som kattepoter.

Overlinjen stiger jevnt mot lenden og slutter brått ved halefestet. Ryggen skal være bred og muskuløs, krysset er skrånende. En fransk bulldog skal ha tønneformet brystkasse. Halen er kort og lavt ansatt. Bæres alltid under horisontallinjen.

En fransk bulldogs bevegelser er frie og parallelle.

Pelsen skal være glatt, skinnende og myk. Tillatte farger er ensfarget fawn (fra rød til beige); tigret (med eller uten hvitt); hvit (med eller uten fawn eller tigrete flekker).

Størrelse: Ikke under 8 kg. eller over 14 kg. for en hund i god kondisjon. Høyde og vekt harmonerer.

Andre kommentarer

Bilder av Frallegäng från Hardedoggs kennel, Vinnö Sverige