Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever tilhører gruppen apporterende fuglehunder og ble opprinnelig avlet fram for å hente skadeskutt og dødt vilt jegeren har skutt. Golden retriever har størst utbredelse av alle de seks retrieverrasene, og er en vennlig, snill og tillitsfull hund. I følge rasebeskrivelsen skal den være lydig, intelligent og ha naturlig arbeidslyst.

Golden retrieveren har sitt opphav i en gul retriever hannhund og en tweed water spaniel tispe som fikk et kull på fire valper i 1868. Senere ble det ;kwavy coated retriever, rød setter og blodhund. Golden retriever ble anerkjent som rase i 1913, fram til da gikk rasen under betegnelsen flat coated retriever. De første goldens ble registrert i Norsk Kennel Klub i 1954, men først i 1962 ble det første goldenkullet født.

Den store populariteten rasen etter hvert fikk, har gjort dagens golden retriever til en meget etterspurt familiehund. I dag er det stor variasjon innenfor rasen. Det finnes en stor andel meget pene utstillingshunder, men dessverre har rasen i stor grad mistet den pågåenheten og arbeidslysten som er ønskelig hos en hund som skal brukes aktivt. Fortsatt ser man en og annen golden som hevder seg i lydighetsringen og den er mye brukt som førerhund. Likevel er det svært få goldens som virkelig viser seg fram på jaktprøver, bruks eller blodspor.

I Sverige har en håndfull oppdrettere satset på en egen stamme goldens som har utmerkede jakt- og bruksegenskaper, men som utseendemessig skiller seg svært mye fra det som er oppfattet å være ideelt eksteriør. Disse jaktgoldens arbeider i svært høyt tempo og har høy utholdenhet, men de fungerer best hos folk som vil jobbe mye med hundene sine. Som vanlige familiehunder vil de ikke få tilfredsstilt sitt høye aktivitetsbehov. Også i rasens hjemland England finnes to ulike typer golden: show dogs og field trial dogs.

Hvis man vil lykkes med sin golden, bør man trene den vennlig og med positive metoder. Den er vanligvis en myk hund og den trenger ”riktig” belønning for å stimuleres til å jobbe for sin fører. Generelt er golden glad i godbiter, men også tennisball/kong kan være en utmerket forsterker, da jaktlysten som regel er til stede. Man kan med fordel trene spor med sin golden retriever, da det kan bygge opp dens initiativ og vilje til selvstendig jobbing. En golden er en sterk hund som gjerne bærer kløv og trekker pulk, men den er ingen sprinter i løypa.

Dersom man er ute etter en såkalt ”dual purpose” golden, d.v.s. en golden som både er vakker og har gode bruksegenskaper, bør man ta seg god tid til å studere foreldrenes merittlister. En golden som har oppnådd premieringer i åpen eller eliteklasse på jaktprøve, vil nesten alltid ha gode forutsetninger for å lykkes innefor andre områder. Det er retrieverens opprinnelige egenskaper som apporterende jakthund som har gjort den til den allsidige hunden den er i dag.

Rasestandard

Golden retrieveren skal være velproporsjonert, harmonisk, aktiv og kraftfull med jevne bevegelser. Den skal være sunn og ha et vennlig uttrykk. Hodet skal være balansert og velskåret. Stoppen skal være tydelig markert. Sort nesebrusk foretrekkes. Øynene skal være mørkebrune. Bena skal være rette og ha god benstamme. Den skal ha runde kattepoter. Overlinjen skal være rett, brystet dypt med godt hvelvede ribben. Halen skal bæres i flukt med overlinjen og skal rekke til haseleddet. Bevegelsene skal være kraftfulle med godt driv. De skal være parallelle sett for- og bakfra. Pelsen er glatt eller bølget med gode faner. Underpelsen skal være tett og vannavstøtende. Fargen kan ha alle nyanser av gylden eller kremfarget, ikke rød eller mahogni. Noen få hvite hår i brystet er tillatt.
Mankehøyde hannhund: 56-61 cm, tispe: 51-56 cm.

Andre kommentarer

Det er svært mye HD og albueleddsplager hos golden retriever. Omtrent hver femte golden som blir født har HD i en eller annen form. I Sverige er det obligatorisk røntgen også av albuer, og det viser seg at det er like mye albueleddsfeil som det er HD-tilfeller. I Norge har avlsrådet valgt ikke å kreve røntgen på albuer. En del goldens er plaget med eksem, særlig gjelder dette hunder som ikke har den rette vannavstøtende pelskvaliteten.