Griffon d´arret à poil dur/korthals

Griffon d´arret à poil dur/korthals

Korthalsen er en stående fuglehund og allround jakthund og forgjengeren til den strihårete vorsteheren.Rasen ble allerede beskrevet av Xenofon, men på midten av 1800-tallet tok hollenderen Korthals på seg å avle frem en ensartet hund. E.K. Korthals levde for sin jakt og sine hunder, og jobbet som yrkesjeger først i Nederland, deretter i Tyskland og Frankrike. Han ønsket å ivareta de utmerkete hundene som allerede fantes, for å skape en hund som hadde like bra stand som de engelske hundene, og samtidig var like gode apportører i vann som på land som en retriever. Han ville ha en hund med vannavstøtende pels som tålte kulde og ulendt terreng. Den skulle kunne jage alle typer småvilt og fugl, samt fungere som apportør og ettersøkshund på alle typer vilt. Målet for hans avlsprogram var også å få frem en lettdressert og arbeidsvillig hund.

I 1887 ble den første rasestandarden grunnlagt av Korthals og noen venner, jegere og kynologer. Den samme rasestandarden gjelder fortsatt idag. I 1888 ble den første Griffonklubben dannet. Allerede fra begynnelsen var det bestemt at for alle valper som ble registrert skulle begge foreldrene ha gjennomført godkjent jaktprøve, samt oppfylle rasestandarden eksteriørt. I de senere år har det også kommet krav om HD-frihet på avlshunder i alle disse landene.

Korthalsen er noe mindre enn den strihårete vorsteheren (55-60 cm for hanner og 50-55 for tisper). Dens bruksområder er som stående jakthund på fugl og trykkende vilt, støtende på klovvilt og som allround ettersøkshund på land og i vann. Den er bedre på å markere apporter enn vorsteheren, og mange griffoner er naturlige apportører. Rasen har samme viltskarphet som vorsteh. Førermessig er den en mykere hund enn vorsteheren og har en iboende lyst til å alltid gjøre føreren til lags. Mange hunder grenser mot retreieven i sin mykhet overfor føreren. Den er lettlært og lett å dressere, samtidig som den har en enorm jaktlyst och jaktklokhet. Hamilton (SKKs grunnlegger) beskrev rasen slik i sin bok om jakthundsraser «Strävhårig griffon» (Hamiltons oversettelse av navne) som en av de mest komplette og uutslitelige jaktraser han har vært borti.

Rasestandard

Andre kommentarer