Hamiltonstøver

Hamilton støveren er opprinnelig en svensk hunderase og er fortsatt en av Sveriges nasjonalraser. Den ble grunnlagt for ca.100 år siden. Hamilton støveren er en effektiv jakthund,spesielt på hare og rev. Den har et sta og eget lynne, men med konstruktiv dressur blir den en god familiehund. Dens jaktmetoder gjør at den trenger mye mosjon, både fysisk og psykisk.

Rasestandard

Hjemland: Sverige. Rektangulær. trefarget og velbygget hund uten å være tung. Skal gi inntrykk av stor styrke og utholdenhet. Hamilton støveren skal være vennlig med rolig temperament.

Hodet skal være langstarkt med svakt hvelvet og middels bred skalle. Tydelig, men ikke markert stopp. Sort nesebrusk. Tynne og stramme lepper som er vakkert avrundet. Hannhunder skal ha mer lepper enn tisper. Saksebitt med kraftige og velutviklede tenner. Mørkebrune øyne med et rolig uttrykk. Myke ører som faller glatt.

Lang og kraftig hals. Smidig og tettsittende halshud. Rette og parallelle ben foran og bak. Kraftig benstamme. Velvinklede bakben. Ovale, lett hvelvede og sluttede poter.

Ryggen rett og sterk. Lenden muskuløs og krysset svakt avfallende. Halen skal være ansatt i forlengelse av rygglinjen og nå til hasen. Kraftig ved roten og avsmalnende mot spissen. Bæres rett eller svakt sabelformet. Bevegelsene skal være parallelle og kraftige med god steglengde.

Pelsen skal være grov og tilliggende, men ikke for kort. På hode, ørene og bena forside skal pelsen være kort og glatt. På lårenes bakside og under halen noe lengre. Fargen skal være trefarget. Mantel, halsens og halens overside skal være sort. Hode, ører, kroppens og halens underside og lår skal være brun, fra gulbrun til varm rødbrun. Hvite tegninger forekommer som bliss, på halsens over- og underside, på bryst, nederst på bena, potene og på haletuppen.

Mankehøyde; hannhunder 53-61 cm. (ideelt 57 cm.), tisper 49-57 cm. (ideelt 53 cm.)

Andre kommentarer

Hamilton støveren anbefales kun til jegere. Den kan bli fustrert om den ikke blir brukt til det den er avlet for.