Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier

Wheaten terrier er en aktiv middels stor og kompakt hund. Mankhøyden er 45-49 cm og vekta er 15-18kg. Wheaten terrierens pels er unik i hundeverden og navnet viser til den voksne hundens pelskvalitet.

Dette er en modig og leken hund med energi og vitalitet nesten uten grenser. Den er nysgjerrig og vil helst være med der ting skjer. Den er intelligent og trofast mot sin eier.

Men.. wheaten er også en hund med mye egenvilje. Den forsvarer gjerne revir og familie. Wheaten starter vanligvis ikke et slagsmål men sier sjelden nei om anledningen byr seg. Denne rasen trives oftest best med det motsatte kjønn.

Noen beskriver wheaten terrieren som en «ulv i fåreklær» – og den myke silkeaktige pelsen får noen til å tro at temperamentet samsvarer med utseende – ingenting kan være mer feil. Den som leter etter en rolig og stille hund som kamerat på spaserturen bør se seg om etter en annen rase. Dette er en rase som behøver arbeid og mental stimulans – helst hver dag.

Rasen er aktiv og sporty og elsker å være ute på tur og aktiviteter – helst lange turer hver dag. Hunden liker å springe løs men da må den ha lært å komme når du kaller på den.

Mange wheaten gjør det bra i lydighet, som redningshund, og i spor, rundering, agility. I Sverige brukes rasen til jakt og ettersøk av hjortevilt. Hunden er også ofte å se i utstillingsringen. Med en wheaten får du mye mer en en selskapshund i huset.

Irish softcoated wheaten terrier har blitt en populær rase etterhvert. Med det følger også hunder med helseproblemer og dårlig gemytt. Det er viktig å finne en seriøs oppdretter, sjekke helsestatus på stamtavla og skaffe seg kunnskap om hvordan hunden skal oppdras. Lykke til med din wheaten terrier – en herlig, humoristisk, sta og glad hund.

Rasestandard

Opprinnelsesland hjemland:
Irland

Helhetsinntrykk:
Robust, aktiv, kompakt og velbygget, gir uttrykk for styrke.
Verken for høy- eller lavbeint.

Viktige proporsjoner:
Snutepartiet ikke lenger enn skallen.

Adferd/temperament:
Godlynt, livlig og modig. Meget hengiven og lojal mot sine eiere. Meget intelligent. Pålitelig og trofast, kan forsvare uten aggressivitet.

Hode:
Langt, passende til kroppen. Kraftig uten å bli grovt. Pelsen har samme farge som på kroppen.

Skalle:
Flat og tørr mellom ørene, ikke for bred.

Stopp:
Markert.

Ansiktsregionen:
Nesebrusk: Sort og godt utviklet.
Kjever/tenner: Kraftige og sterke. Store regelmessige tenner, sakse- eller tangbitt.
Kinn: Ikke fremtredende.
Øyne: Mørke, mørk hasselnøtt, ikke for store, ikke utstående, godt plassert.
Ører: Små til middels store, båret fremover, bretten i høyde med skalletaket. Mørkere nyanser tillatt, ikke uvanelig at dekkes av et tynt lag lysere pels. «Rosen-» eller «flagrende» ører ikke ønskelig.

Hals: Moderat lang og sterk, ikke løs halshud.

Forlemmer:
Helhetsintrykk: Absolutt rette sett fra alle sider. Muskuløse med god beinstamme.
Skulder: Godt tilbakelagt, muskuløse men ikke grov.
Albue: Godt tilliggende.
Poter: Små, ikke sprikende. Fortrinnsvis sorte klør, men varierende farger tillatt.

Kropp:
Overlinje: Rett.
Lend: Kort og kraftig.
Bryst: Dypt, godt buede ribben.
Hale: Godt ansatt, ikke for tykk, høyt båret. Kuperes* til 1/3 av total lengde eller etter 6. ledd, forutsatt at det er i balanse og proporsjon til hunden.

Baklemmer:
Helhetsinntrykk: Godt utviklede med kraftige muskler.
Lår: Sterke og muskuløse.
Knær: Vinklete.
Haser: Lavt ansatte, verken inn- eller utoverdreide. Sporer bør fjernes.
Poter: Små, ikke sprikende. Fortrinnsvis sorte klør, men varierende farger tillatt.

Bevegelser: Parallelle sett for- og bakfra. Frie, lette og harmoniske sett fra siden.

Pels: Hårlag: Bløt og silkeaktig å ta på, ikke stri. Unge hunder er unntatt. Trimming er tillatt.

Trimmet hund: Pelsen kuttes inntil kroppen på halsen, brystet og skallen, atskillig lengre over og under øynene og under kjeven. Helst mustasjer. Rikelig med hår på bena. Kroppen skal trimmes slik at hundens kontur følges. Halen trimmes kort og lages avsmalnende mot spissen.

Utrimmet hund: Pelsen skal på det lengste ikke være mer enn 12,7 cm. Rikelig og bløt, bølget eller løse lokker (rikelig må ikke oppfattes som lengde). Under ingen omstendighet skal pelsen «fluffes» opp som f.eks. puddel eller old english sheepdog. Hunder som blir utstilt i en slik kondisjon skal trekkes kraftig ved bedømmelse, da de gir et galt inntrykk av type og rase.

Valpepels: Særlig oppmerksomhet rettes mot valpepelsens utvikling. Da valper sjelden er født med den korrekte modne pels, må det tas hensyn til dette. De gjennomgår flere farge- og strukturendringer før den voksne pelsen er utviklet. Dette skjer vanligvis mellom 18 måneder og 21/2 år.

Farge:
Alle nyanser fra lys hvete til gylden rødlig skjær.
Valper: Valpepelser so er rødlige, gråaktige og noen ganger klar hvete er helt typiske. Vanligvis sorte masker. Noen ganger er det en sort strek langs ryggraden eller sorte tupper i kroppspelsen. Disse mørke tegninger lysner med alderen.
Sort ikke tillatt i noen alder, bortsett fra sort maske på snuten og ører på valper som gradvis forsvinner med alderen.

Mankehøyde: Hannhunder: 46 – 48 cm, tisper: noe mindre

Vekt: Hannhunder: 16 – 18 kg, tisper: noe mindre

Andre kommentarer