Irsk terrier

Irsk terrier

Rasens egenskaper: Irsk terrier er en glad, energisk, modig, og elegant terrier, bygd for fart. Den er litt av en våghals overfor andre hunder, men prøver alltid å unngå bråk når det er mulig. En Irsk terrier er svært vennlig og absolutt lojal og hengiven overfor mennesker. Irsk terrier er en middels stor, rektangulær hund, med en skulderhøyde på ca 46 cm. Pelsen er rød og stri og skal trimmes.

Litt historikk om rasen: Irsk terrier er en meget gammel rase fra Irland som ble godkjent som rase i 1880. Opprinnelig ble den brukt til å holde hjemmet fritt for rotter og rovdyr, og til jakt på rev, grevling og oter. Den ble også benyttet til fuglejakt. Senere har den hatt en allsidig bruk, som blant annet rapporthund under 1. verdenskrig, men brukes i dag mest som selskapshund.

Rasestandard

Størrelse. Mankehøyde ca. 46 cm og og 12 kg. Dette stemmer bra for tisper, men hannhundene ligger nærmere 50 cm og 16 kg.
Pels och farge. Tett og stri pels med myk underull og strie dekkhår. Pelsen er ensfarget rød, fra gulrød til mørk rød. Ørene er mørkere og snuten skal være svart. En mindre hvit flekk på brystet er tillatt.
Kroppen. Svakt rektangulær, til forskjell fra f.eks fox terrieren som skal være kvadratisk. Lendepartiet skal være muskuløst og kan være lett velvet.
Øynene. Små mørka øyne, fulle av liv och glød. En irsk terrier har en spesiell evne til å feste blikket i både folk og fe.
Ørene. Små og v-formede, moderat tykke, godt ansatt på hodet og fremoverhengende tett inntil kinnene.

Andre kommentarer

For den fullstendige rasestandarden på irsk terrier, se www.nkk.no