Irsk ulvehund

Irsk ulvehund

En irsk ulvehund er en meget stor, vennlig og kjærlig hund.Den har blitt svært populær pga sitt omgjengelige gemytt. Av utseende er ulvehunden først og fremst bemerkelsesverdig på grunn av sin størrelse. Til tross for sin størrelse er ulvehunden på ingen måte klosset eller vanskelig å ha innendørs. Den er rolig og stillferdig, nærmest doven, og tilbringer det meste av sin tid liggende eller spaserende fredelig omkring. Den stiller ikke store krav til mosjon eller beskjeftigelse, men trives naturligvis best når den er i god kondisjon som alle andre hunder.

Ulvehunden er en mynde og ble opprinnelig brukt til storviltjakt bl.a. på ulver (derav navnet), og mange har stadig en del jaktinstinkt og vil i åpent terreng jage alt som beveger seg. Den er bygget til å løpe hurtig og langt, noe dens elegante kurvede linjer og lett spenstige bevegelser avslører. Pelsen er middels lang, stri og lett å holde i orden.

Som vakthund egner imidlertid en ulvehund seg dårlig, men dens størrelse har en avskrekkende virkning på «gjester» med dårlige hensikter.

Ulvehunden knytter seg sterkt til sin familie og er i dag – nå som den ikke benyttes mer til jakt – en utpreget familiehund. Den er sjelden en ènmanshund, men er glad i hele sin familie og har det best i den samlede familiens skjød. I det hele tatt er ulvehunder meget selskapelige og bryr seg absolutt ikke om ensomhet. En ulvehund trives dårlig ved å være alene hjemme hele dagen.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Irland. Stor og imponerende hund som er meget muskuløs men likevel elegant. En ulvehund har en imponerende framtreden.

Hodet er langt og jevnt og bæres høyt. Øyenbrynsbuene er lett markerte. Øynene er mørke og ørene små.

Forlemmene er rette med kraftig beinstamme. Baklemmene har lange og muskuløse lår ned mot velvinklede knær. Potene er middels store og runde med godt hvelvede og sluttede tær og kraftige klør.

Ryggen er relativt lang og krysset er av god bredde. Brystet er meget dypt og moderat bredt. Fronten er dog bred. Underlinjen er godt opptrukket. Halen er lang og svakt buet. Den er moderat tykk og godt dekket av hår. En irsk ulvehund beveger seg lett og energisk til tross for den imponerende størrelsen.

Pelsen er stri og hard på kroppen, på beina og hodet. Den er særlig stri og lang over øynene og under kjeven. Farger er grå, beige, rød, sort, hvit og tigret (brindle)

Mankehøyde; hannhund min. 79 cm. (gjennomsnittlig 81-86 cm.), tisper min. 71 cm.

Andre kommentarer