Jämthund

Rasen kommer opprinnelig fra Sverige. Jämthunden har vanligvis gode søk og bruker nesen i åpent vær på leting etter elgen. Den er den perfekte løshund og en førsteklasses jämthund stiller som regel elgen i uttaket, med kraftig godt hørbart losmål . Andre typiske egenskaper ved jämthunden er blant annet størrelsen. Jämthunden er stor og sterk, og en veltrenet hund kan brukes på jakt hver dag i dagevis.Jämthunden beveger seg ved å sette labbene inn til midtlinjen. Dette er en urgammel nedarvet egenskap som sparer krefter i dyp snø. Fordelen med en stor intelligent jämthund er at den fortsatt kan brukes på jakt selv etter at det har kommet en del snø. En god representant for rasen har også den egenskapen at den ikke henger etter en elg som ikke vil stå i timevis. En slik hund er effektiv å jakte med, da dagens jaktvald i de fleste tilfeller ikke er på mer en ca 15-20 tusen dekar. Jämthunden vet også å bryte jakten etter mørkets frembrudd , slik at en har hunden med seg hjem etter endt jaktdag.

Jämthunden har et herlig temperament stabil og rolig. Den er en utmerket familiehund, er snill og liker vanligvis trekke pulk eller slede. Den er behagelig å ha innendørs, lett å trene og ta med på turer. Det anbefales likevel ikke at noen skaffer seg en jämthund uten at den skal brukes på jakt!

Jämthunden er en frisk hunderase med få arvelige sykdommer, men i rasens hjemland Sverige er det tilfeller av epilepsi – noe som må tas alvorlig. HD er også en ting å være oppmerksomme på.

Rasestandard

Hjemland: Sverige. Jämthunden er en stor og rektangulær spisshund. Den er kraftig og samlet, men smidig og med god reisning. En god representant for rasen skal være modig og energisk, men samtidig rolig.

Hodet er tørt og langstrakt. Skallen er svakt hvelvet og stoppen tydelig men ikke skarpt markert. Øynene er brune med våkent og rolig blikk. Ørene skal være høyt ansatt, stivt stående, spisse og lett bevegelige. Innsiden av ørene skal være rikelig behåret.

Forlemmene skal være tørre, rette og kraftige. Baklemmene er parallelle sett bakfra. Knær og haser skal være velvinklede. Potene er kraftige, noe ovale, godt samlet og peker rett forover.

Overlinjen er rett og noe fallende fra manken til krysset. Krysset er bredt og ubetydelig fallende. Buken skal være noe opptrukket. Halen er høyt ansatt, middels lang og av jevn tykkelse. Den bæres ringlet over eller nær inntil ryggen, den er dog ikke hardt rullet. Halen skal være tett behåret, men uten fane.

Bevegelsene til en jämthund skal være kraftfulle og frie med god steglengde. I trav skal for- og bakben settes i eller nesten i kroppens midtlinje (kalles snoring).

Pelsen er stri med ganske tilliggende dekkhår og underull av korte, bløte og lyse (helst kremfargede) hår. Den skal være kort og glatt på hodet og benas framside, og lengre på bryst, hals og hale samt på forlemmenes og lårenes bakside. Fargen skal være mørkere eller lysere grå. Jämthunden har karakteristiske lysegrå eller kremfargede partier på snute, kinn og strupe, buk, ben og halens underside (såkalt ulvetegning).

Mankehøyde; hannhunder 61 cm. +/- 4 cm., tisper 56 cm. +/- 4 cm.

Andre kommentarer

En jämthund er en jakthund og bør bare erhverves til dette formål.