Karelsk bjørnhund

Karelsk bjørnhund

Den karelske bjørnhunden er fremst en jakthund. Den har stor jaktlyst på alle typer vilt. Men kan være noe sær – vil den ikke jakte en dag så jakter den ikke. Den blir benyttet av elgjegere over hele Finland, Sverige og Norge, men finnes også i Nord-Amerika og mange europeiske land.

Rasen stammer fra Karelen, en (gammel) del av Finland som nå tilhører Russland. Siden uminnelige tider har lignende raser blitt brukt til storvilt jakt i Karelen. Den karelske bjørnhunden har vært kjent siden 1800 årene.

Rasestandard

Opprinnelsesland: Finland. Karelsk bjørnhund er en middels stor, robust og kraftig bygget hund med opprettstående ører. Den er avbalansert, noe reservert, modig og sta. rasen kan være aggressiv mot andre hunder, men er aldri aggressiv mot mennesker. Den er en meget selvsikker hund med stor kamplyst.

Skallen er bred med grunn pannefure, Stoppen er ikke spesielt markert. Øynene skal være forholdsvis små og noe ovale. fargen skal være ulike nyanser av brun med et selvsikkert og våkent uttrykk. Ørene er opprettstående og middels store. de er forholdsvis høyt ansatte med lett avrundede spisser.

Sterke forlemmer med kraftig benstamme. Rette og parallelle. Potene er godt sluttede, runde og dekket av tett pels.Kraftige og muskuløse baklemmer. Også rette og paralllelle. Bakpotene er noe lengre og mindre hvelvet enn forpotene.

Manken er godt markert, og ryggen rett og muskuløs. Brystkassen skal være rommelig og underlinjen noe opptrukket. Halen skal være høyt ansatt og middels lang. Den bæres buet over ryggen og halespissen skal berøre kroppen på siden eller på ryggen. Medfødt stumphale tolereres.

Bevegelsene til den karelske bjørnhunden er lette, jordvinnende og effektive. Hunden bytter raskt fra trav til galopp som er mest naturlig for rasen. Bevegelsene er parallelle.

Pelsen har grove og rette dekkhår som er lengre på halsen, ryggen og baksiden av lårene. Underullen er bløt og tett. Fargen er sort, som kan være matt eller brunlig. vanlig med tydelig avgrensede hvite tegninger på hode, hals, bryst, buk og ben.

Mankehøyde; hannhund 57cm. +/- 3 cm., tisper 52 cm. +/- 3 cm.

Andre kommentarer