Kleiner münsterländer

Kleiner münsterländer

Münsterländeren er en svært effektiv all-round hund til stort sett all jakt på fugl. Rasen har beholdt alle de egenskaper som den tidligere ble verdsatt for av tyske bønder. Egenskaper som tidligere var nødvendige for å skaffe det daglige brød i tyske bondehjem.

Rent bruksmessig kan Kleiner Münsterländeren beskrives som en kontinental stående fuglehund med et middelstort søk, en fast stand, en stor vannpassion, en passende porsjon skarphet overfor rovvilt samt svært gode anlegg for alle former for arbeid etter skuddet.

Disse egenskaber gjør rasen til en hund som kan brukes til jakt i skog og mark, i myr og ved vann. Rasen har en fleksibel intelligens og en god dressurbarhet.

Av utseende er den middelstor (50-56 cm.) Rektangulær med en kraftig, men likevel edel og elegant fremtoning. Pelsen er halvlang, tett tilliggende med faner og bukser. Den er brun/hvit eller brunskimlet.

Som familiehund fungerer rasen også fint under forutsettning av at dens naturlige anlegg stimuleres og at den får den nødvendige mosjon.

Rasestandard

Kommer opprinnelig fra Tyskland, og er en kraftig bygget men likevel edel og elegant hund klassifisert som stående fuglehund. Hodet er edelt, og hodets uttrykk er et av rasens typiske trekk. Skallen skal ikke være bred, og stoppen bare lett markert. Nesebrusken skal være brun. Lyse flekker på selve nesen er uønsket. Leppene skal være korte, og slutte godt mot hverandre.

Øynene skal være så mørkebrune som mulig. Ørene brede, høyt ansatt og ligge tett inntil hodet. De er spisse nedentil og når ikke for langt ned forbi leppene. Halsen skal være middels lang, med muskuløs og lett buet nakke.

Ryggen er fast og middels lang. Lenden bred og fast. Brystet dypt og rommelig. Buken er kun lett opptrukket.

Halen skal være middels lang, med lang fane, båret vandret. På den ytterste tredjedel må den være buet oppover.

Forbeina skal være kledt med faner. Velvinklede bakben, som skal være forsynt med «bukser». Potene er runde og hvelvede, tett sluttede tær.Overdreven behåring er uønsket.

Pelsen skal være glat og tett, middels lang og kun en antydning bølget. Fast tilliggende. Farger kan være brun/hvit, brunskimlet. Tan-fargede tegninger ved neseparti og øyne er tillatt (kalles Jungklauske tegninger).

Mankehøyde; hannhunder: 52-56 cm, tisper: 50-54 cm. Det tillates en måletoleranse på +/- 2 cm.

Andre kommentarer

Kleiner Münsterländeren er en jakthund og bør kun erverves med det formål!