Kleinspitz

Helhetsinntrykk: Rasen virker tiltrekkende med sin vakre pels, som på grunn av den rikelig underullen står ut fra kroppen. Spesielt påfallende er den kraftige manlignende kraven rundt halsen og den buskete halen som bæres kjekt over ryggen. Det reveaktige hodet med de kvikke øynene og de spisse, små og tettstilte ørene gir rasene deres karakteristiske kjekke uttrykk.

Adferd/ temperament: Alltid oppmerksom, livlig og usedvanlig hengiven overfor sin eier. Meget lærevillig, lett å oppdra.

Rasestandard

Historie:
Spitzhundene hører til de eldste hundetyper, og kan føres tilbake til de første hundene, mennesket knyttet til seg for ca. 5000 år siden. Etter hvert utviklet de seg som jakt- og vakthunder. Kleinspitz`en oppsto i Tyskland, og er den nest minste av gruppen Germanspitz, som fortrinnsvis har vært brukt som vakthunder.
Da interessen for hunderaser vokste på slutten av 1800 og starten av 1900 tallet, ble det foretatt en oppdeling av de tyske spitzene, og de forskjellige typer ble etter hvert stabilisert.
Germanspitz deles op i 5 grupper: Zwergspitz (pomeranian): 20 cm +/- 2 cm , Kleinspitz: 26 cm +/- 3 cm, Mittelspitz: 34 cm +/- 4 cm, Grosspitz: 46 cm +/- 4 cm og Wolfspitz (Keeshond): 49 cm +/- 6 cm

Hodet er bredt over skallen, avtagende i kileform mot snutespissen, som normalt er sort, men brun på brune hunder. Øyekant og lepper er sorte på hvit hund. På de andre fargene er den i harmoni med pelsfargen. De spisse trekantede ørene er små og rettoppstående. Øyne er mørke, middelstore, skråstilt og svakt ovale. Saksebitt, men tangbitt aksepteres.
Halsen er middels lang. Ryggen er kort og høyest foran. Brystet er dypt med moderat opptrukket buklinje. Halen er middels lang, høyt ansatt og opprullet over ryggen. Bena er kraftige og ligner kattepoter, let vinklede bakben.

Farge: sort, hvit, brun, oransje, oransje-zobel, ulvegrå. Pelsen er myk og utstående med tykk underull. Mengden og forholdet mellom over og underull variere fra hund til hund. På hodet, poter, ytre- og innside av for og bakben er pelsen kort og tett, på resten av kroppen er den lang og tet. Særlig rigelig omkring halsen, hvor det dannes en krage.

Størrelse: 26cm + – 3 cm

Andre kommentarer